Mapa bolesti chrbta: Kde všade vás môže bolieť a prečo?


Bolesť chrbta je civilizačná choroba, ktorá dokáže potrápiť a znepríjemniť deň. Postihuje ľudí naprieč generáciami a paradoxom je, že ju dokáže spustiť ako nadmerná aktivita, tak aj nedostatok pohybu. Nech už je za vašou bolesťou chrbta čokoľvek a pociťujete ju kdekoľvek, určite sa pýtate na to, čo na ňu platí a ako jej predchádzať.

mapa bolesti chrbta

V súčasnej dobe je pre nás bolesť záťaž a potrebujeme sa jej rýchlo zbaviť, aby sme boli zasa schopní podávať plný výkon. Nedostatočne si však uvedomujeme to, že bolesť je dôležitým signálom organizmu, signálom toho, že niečo nie je v poriadku. Keď nás teda niečo bolí, nemali by sme bolesť len tíšiť, ale aj pátrať po príčine bolesti. 

Bolesť chrbta v oblasti krku a šije

Krčnú chrbticu tvorí sedem stavcov, pričom najdôležitejšie sú prvé dva - nosič a čapovec, na ktoré nasadá hlava. Tá býva nefyziologicky preťažená, čo spôsobuje napríklad dlhé sedenie pri počítači či nevhodná poloha hlavy pri spánku. Asi teda nie je prekvapením, že najčastejším dôvodom bolesti chrbta je práve sedavé zamestnanie. Ľudia sú stvorení k pohybu a keď nám pohyb chýba, telo nám dáva varovné signály a ozýva sa bolesť. Ako s tým bojovať? Stačí naozaj málo – niekoľkokrát za deň si precvičte jednoduché cviky na bolesť chrbta a naučte sa, ako kompenzovať celodenné sedenie.

Bolesť chrbta v hrudnej oblasti

Hrudná časť chrbta sa skladá z dvanástich stavcov. Typické je pre ňu zakrivenie dozadu, tzv. kyfóza. Ide o najmenej pohyblivú a zároveň najstabilnejšiu časť chrbtice, pričom blokády a bolesti sa v tejto oblasti chrbta nevyskytujú tak často, ako napríklad v krčnej či driekovej. Vedia byť však veľmi nepríjemné.

Objavovať sa môžu u žien, ktoré majú napríklad veľké prsia. Dôkladný výber správnej podprsenky, ktorá žene naozaj sedí, je preto veľmi dôležitý. Bolesti hrudnej časti chrbtice môžu ďalej súvisieť s problémami s vnútornými orgánmi, ako sú srdce, pľúca, žalúdok a dvanástnik, alebo pečeň či žlčník. 

preco boli chrbat

Bolesť v drieku

Chrbtica v oblasti drieku je tvorená z piatich stavcov, pričom jej prirodzené zakrivenie tvorí tzv. drieková lordóza. S touto časťou chrbtice sa bolesť spája najviac, pretože je na ňu kladená najvyššia statická záťaž, a to ako na stavce, tak i na platničky. Pohyblivosť v driekovej chrbtici spravidla kompenzuje pevnosť hrudnej chrbtice, pretože tá je obmedzená upevnením rebier. 

Odhaliť príčinu bolesti driekovej chrbtice nebýva jednoduché, pretože existuje celá škála možností – môže byť náhla a prudká alebo mierna a pretrvávajúca, ostro ohraničená alebo tupá. 

Bolesť chrbta v driekovej oblasti má tendenciu ustupovať alebo zosilňovať v závislosti na určitých pohyboch a situáciách, napríklad pri predklone, záklone alebo dlhšom stoji či sedení. Tieto javy je dôležité si všímať, aby ste sa niektorým pohybom, pokiaľ možno, vyhýbali a mohli všetky podrobnosti vašich ťažkostí oznámiť ošetrujúcemu lekárovi v prípade liečby.

Bolesti driekovej chrbtice u žien môžu súvisieť aj s gynekologickými problémami, ostrá bolesť v oblasti drieku môže zasa signalizovať vážne problémy s obličkami, tzv. obličkovú koliku. Tá vzniká, pokiaľ obličkový kameň blokuje odtok moču. Bolesti pri obličkovej kolike prichádzajú vo vlnách a nemenia sa pri zmene polohy tela. Vždy je preto nutné vyhľadať lekára.

Prevencia bolesti chrbta

Keďže môže bolesť chrbta byť prejavom závažnejšieho ochorenia, rozhodne by ste ju nemali podceňovať. Ak lekár neodhalí žiadnu vážnejšiu príčinu, aspoň vám odporučí vhodný spôsob liečby.

Bolesti sa najčastejšie zmierňujú prostredníctvom rôznych liekov a rehabilitácií. Najvhodnejšou prevenciou proti bolesti chrbta je pravidelný pohyb a cvičenie, pozor ale na to, aby ste to so záťažou nepreháňali.

Vhodná je chôdza, plávanie alebo joga a nezabúdajte ani na strečing, teda pretiahnutie a uvoľnenie svalov, a to po každej fyzickej aktivite či záťaži. Predíde sa tak stiahnutiu svalov okolo chrbtice, ktoré môžu byť často v jednej pozícii, a tým aj následným bolestiam. Rovnako dôležité je správne nastavenie monitora a správne držanie tela.