Dámy, pozor! Aj nesprávny výber podprsenky môže mať za následok bolesť chrbta


Mnoho žien sa domnieva, že príčinou bolesti chrbta je u nich príliš veľké poprsie. Neuvedomujú si, že na vine môže byť napríklad aj nesprávne zvolená spodná bielizeň. Tá môže prispieť k nesprávnemu držaniu tela a svalovej nerovnováhe. Potom je len otázka času, kedy sa bolesť chrbta ohlási. Ako vybrať správnu podprsenku a vyvarovať sa ťažkostiam?

vyber podprsenky a bolest chrbta

Možno svoje občasné migrény a bolesti šije pripisujete prepracovaniu či sedavému spôsobu života. Áno, to je samozrejme možné, no pôvod problému môže byť niekde úplne inde a môže vás veľmi prekvapiť. Tieto ťažkosti bývajú u žien často spôsobené nevhodne zvolenou alebo nesprávne nasadenou podprsenkou.

Bolesť chrbta a nevhodná podprsenka

Aj podprsenka dokáže byť poriadne zlomyseľná. V prípade, že je nevhodne zvolená, môže jednak zdeformovať vaše prednosti a navyše vám môže spôsobiť hneď niekoľko zdravotných problémov. Najčastejšie ide o bolesť chrbta, najmä v oblasti ramien a šije. Dôvodom býva nesprávne rozloženie záťaže. Takto nevhodne zvolená podprsenka dekoltu neposkytuje potrebnú oporu a necháva všetku prácu na ramienkach. Ramienka, najmä ak sú úzke, potom vo výsledku hmotnosť poprsia nezvládajú, zarezávajú sa do ramien, kde spôsobujú bolestivé otlaky. 

Bude vás zaujímať: Najčastejšie príčiny bolesti chrbta u žien

Bolesť chrbta a nevhodná podprsenka

Ak máme správny typ podprsenky, ramienka nesmú za žiadnych okolností niesť celú váhu poprsia. Podpornú funkciu by mala mať aj spodná časť podprsenky. Iba vtedy dokáže podprsenka správne podoprieť poprsie a týmodbúrať záťaž chrbtice.

Dôležité je aj to, ako máme ramienka nastavené. Aby sa nám správne a rovnomerne rozložila váha poprsia na obe polovice trupu je dôležité, aby boli obe ramienka utiahnuté rovnako. V opačnom prípade dochádza k nerovnomernému rozloženiu váhy a k preťažovaniu niektorých svalových štruktúr, čo môže v konečnom dôsledku spôsobiť nedostatočnú funkciu iných svalov. Aj to môže byť príčina bolesti chrbta, najmä v krčnej a hrudnej oblasti. 

správny výber podprsenky

Bolesť hlavy z podprsenky

Príliš tesná podprsenka, či už na obvode hrudníka alebo v oblasti ramienok, môže dokonca spôsobovať aj nepríjemnú bolesť hlavy. Môže za to tlak vyvíjaný na nervové zakončenia. Postihnutie nervovej dráhy sa môže prejaviť napríklad ako mravčenie alebo už spomínaná bolesť hlavy. V prípade, že sa príčina bolesti chrbta či hlavy nerieši, podanie liekov na utíšenie bolesti má len dočasný efekt.

Ako vybrať správnu podprsenku?

Možno sa vám zdá, že je to celá veda, ale nie je. V prvom rade si pri kúpe novej podprsenky dôkladne zmerajte veľkosť pomocou krajčírskeho metra. Zmerajte si obvod hrudníka pod prsiami, ideálne pri výdychu. Následne si nechajte svoju staršiu podprsenku a zmerajte si obvod hrudníka cez prsia, a to pri nádychu a tam, kde sú prsia najširšie. Správnu veľkosť tak potom jednoducho odvodíte od veľkostných tabuliek, ktoré ponúka každý predajca spodnej bielizne. 

Veľmi dôležitá je aj pevnosť spodnej bielizne, ktorú prezradí najmä zadná časť podprsenky. Aj tento detail by mal pri skúšaní hrať rolu a podprsenku, ktorá sa vysúva smerom nahor radšej nechajte visieť v obchode, pretože vám neposkytne žiadanú oporu. Podprsenka by mala dobre sedieť, netlačiť a nemala by „cestovať“. Ramienka by nemali byť príliš úzke, nesmú sa ( ani po viachodinovom nosení) zarezávať do kože. Dôležité je aj to aby boli nastaviteľné, čím si individuálne zabezpečíte ich správnu výšku a stranovú symetriu. Kostice by mali dokonale sedieť. Na športové aktivity je potrebné zadovážiť si športovú podprsenku.

Tip na záver: Kupujte si veľkosť podprsenky, ktorá má v obvode pod prsiami o pár centimetrov menej, ako ste namerali. Látka má tendenciu časom povoliť.