Bolesť krížov: Ako vzniká a ako sa nepríjemnej bolesti driekovej chrbtice zbaviť?


Bolesť krížov je jedným z najčastejších problémov s pohybovým aparátom. Môže sa objaviť náhle, napríklad pri športe či prechladnutí, alebo môže byť dlhodobá v dôsledku svalových dysbalancií, ktoré vznikajú skracovaním a ochabovaním niektorých svalov v dôsledku dlhodobého preťažovania. Súčasťou liečby by malo byť suché teplo, cvičenie, prípadne návšteva odborníka.

bolesť driekovej chrbtice

Na bolesť krížov sa sťažujú mnohí z nás. Ale čo to vlastne kríže sú? Ako „kríže“ označujeme miesto prechodu dolných driekových stavcov do krížovej kosti. Práve táto oblasť býva najčastejšie postihnutá bolesťami, pretože je náchylná na preťaženie. Je tomu tak preto, že na tomto pomerne malom mieste sa stretávajú vplyvy chrbtice, ktorá nesie trup s hlavou a hornými končatinami a na ňu nadväzujúcu panvu, ktorú s dolnými končatinami spájajú bedrové kĺby. Bolesť sa tak okrem v oblasti krížov môže objaviť aj v bokoch, v sedacej oblasti, v trieslach a niekedy aj v dolných končatinách.

Príčiny bolesti chrbta v krížoch 

Bolesť krížov sa môže objaviť napríklad pri športe, pri ktorom je  dlhodobo zaťažovaná len jedna časť tela, čo nie je kompenzované iným pohybom. Alebo pri nesprávnom dvíhaní závaží. Najčastejšie k nej dochádza pri predklone s rotáciou trupu. Tieto pohyby môžu spôsobiť akútnu blokádu medzistavcových kĺbov. Bolesť často nastáva aj v dôsledku prechladnutia, kedy sa svaly stiahnu a stlačia medzistavcové kĺby k sebe. Bolesť krížov môže pochádzať aj z podráždenia nervových koreňov. Ďalšími príčinami môžu byť rôzne úrazy, skoliózaBechterevova choroba alebo obezita- hlavne ak je objemnejšie brucho ako môžeme vidieť na konci tehotnosti.

Ako a kde bolia kríže?

Ako spoznať, že ide naozaj o bolesť krížov? Takáto bolesť sa najčastejšie sústreďuje v spodnej časti chrbta a vsedacej oblasti. Bežná bolesť krížov môže byť silná ale do končatiny nevystreľuje. Spravidla sa zhoršuje pri zvýšenej námahe, najmä pri pohyboch, ktoré chrbticu rotujú, pri predklone s napnutými kolenami, pri zmene polohy zo sedu do stoja, líhaní si, rsp. pri vstávaní z lôžka.

Bodavá bolesť krížov, ktorá vystreľuje do končatín, býva spravidla spôsobená postihnutím nervových koreňov. Silné bolesti chrbta a tie, ktoré vyžarujú do dolnej končatiny nikdy nepodceňujte a čo najskôr navštívte odborníka. Pri silnej bolesti chrbta si taktiež nikdy nenechávajte chrbticu „naprávať“. Svoj stav tým môžete ešte zhoršiť.

bolest v krizoch

Liečba bolesti krížov

V prípade, že vás trápi bolesť chrbta, najlepšie si od bolesti uľavíte aplikáciou suchého tepla a cvikmi. Suché teplo vám môže poskytnúť infralampa alebo hrejivé vankúšiky. Vhodné sú lokálne aplikovateľné hrejivé krémy napr. s obsahom kapsaicínu. Ak sa bolesť objavuje napríklad po dlhom sedení, k úľave môže viesť jednoducho pohyb. Napríklad formou chôdze alebo plávania. Bolestivú oblasť nepreťažujte. Upravte si pracovné prostredie, nastavte si správne parametre vašej stoličky a stola, po hodine sedenia sa postavte, prejdite sa. Všeobecne sa vyhýbajte pohybom, ktoré vám spôsobujú bolesť. Ak problémy pretrvávajú, odporúčame vám vyhľadať odborníka, ktorý stanoví diagnózu a nastaví vhodnú liečbu.

Cviky na bolesť krížov

Cvičenie je pri bolesti krížov vhodné zo začiatku praktizovať pod dohľadom fyzioterapeuta. Počas cvičenia by ste sa mali zamerať na naťahovanie (uvoľnenie ) svalstva skráteného a posilnenie toho ochabnutého. Nezabúdajte ani správne držanie tela a po ruke sa vždy oplatí mať aj pomocníkov, ktorí uľavia od bolesti a nezaberú priveľa miesta. 

Prečítajte si aj: TOP cviky na bolesť chrbta: Viete, ako na ne?