Nenápadná osteoartróza: Zo začiatku nebolí, no môže mať trvalé následky


Osteoartróza je najčastejšie ochorenie kĺbov, a zároveň najbežnejšia forma ich poškodenia. Ide o súbor procesov, ktorý postihuje kĺby po celom tele, pričom neskôr môže spôsobiť aj problémy s pohybom ako takým. Ako osteoartrózu rozpoznať včas a dajú sa jej príznaky zmierniť?

prejavy osteoartrózy

Osteoartróza postihuje milióny ľudí na svete. U niektorých má príznaky len mierne, napríklad stuhnutosť či bolesť, ktoré prichádzajú a odchádzajú. U iných však môže osteoartróza spôsobiť závažné až trvalé následky. Aj keď môže postihnúť ktorýkoľvek kĺb, najčastejšie sa vyskytuje v kolenách, na rukách a na chrbtici.

Bolí vás chrbát pri pohybe, pri vstávaní z postele alebo aj v pokoji? Jednou z možných príčin môže byť práve artróza chrbtice. Spôsobuje stuhnutie chrbtice a obmedzuje hybnosť, najmä ráno alebo po dlhšom čase v nečinnosti.

Prečo vzniká?

Koniec každej kosti zdravého kĺbu pokrýva chrupavka. Tento pevný materiál napomáha hladkému pohybu kĺbov a pôsobí ako pomyselný vankúš alebo tlmič medzi kosťami. Pri osteoartróze sa táto chrupavka poškodzuje a opotrebováva, čo môže viesť k bolestiam a stuhnutiu kĺbu. V prípade, že dôjde k postihnutiu chrbtice, dochádza pri ochorení k zmenšeniu medzistavcového priestoru a k poškodeniu kĺbových spojení chrbtice. Práve to má za následok nielen problémy s pohybom a pocit stuhnutia, ale aj bolesť chrbta.

Ochorenie sa netýka len starších ľudí, ktorých kĺby sú opotrebovanejšie. Môže sa vyskytnúť v ktoromkoľvek veku a obvykle ľudí začína postihovať od 45. roku života. Rozvoj ochorenia býva pozvoľný a môže trvať aj niekoľko rokov. V prípade, že sa stav nerozpozná a včas nelieči, môže viesť až k úbytku chrupavkovej hmoty, napadnúť ďalšie kĺby a tkanivá, predovšetkým kĺbovú kosť. Tá sa v konečnej fáze začne rozpadať a tak nezostane nič iné, len podstúpiť chirurgický zákrok, výmenu kĺbu, teda aplikáciu totálnej endoprotézy.

príznaky osteoartrózyPríčiny vzniku osteoartrózy

Prečo osteoartróza vlastne vznikne? Často môžu byť príčinou celkom bežné denné aktivity ako kľačanie, drepy, sed na nízkych kreslách, prudké nárazy, výskoky alebo prudké zmeny pohybu či dlhé státie. Práve nadmiera takýchto pohybov môže kĺby nenávratne poškodiť, čo treba mať na pamäti všade tam, kde spomínané cviky a pohyby realizujete. Zo športových aktivít sa šetrite pri squashi, behu, tenise, aerobiku, futbale, basketbale, volejbale a pri športoch podobného typu.

Významnú rolu pri rozvoji osteoartrózy však zohrávajú ale aj genetická predispozícia či nadváha, ale aj poruchy metabolizmu, úrazy (hlavne zlomeniny kĺbov ) alebo stereotypné zaťažovanie kĺbov.

Dá sa osteoartróza ovplyvniť?

Prepuknutú osteoartrózu sa úplne vyliečiť nedá, môžete však ovplyvniť jej vznik a ďalší vývoj. V našich silách je oddialiť jej nástup, výrazne zmierniť priebeh ochorenia a vyhnúť sa tak aplikácii náhrady kĺbu. Dôležitú rolu pritom opäť zohráva prevencia. Počúvajte, čo vám vaše telo hovorí, hýbte sa a športujte s mierou a svoje kĺby nepoškodzujte nesprávnymi pohybmi. Noste obuv s mäkšou podrážkou, ktorá tlmí nárazy. Ak hľadáte vhodný šport, je ním napríklad nordic walking.

Od bolesti si môžete pomôcť pravidelným cvičením, napríklad i jednoduchých a účinných cvikov proti bolesti chrbta, ktoré sa snažte zaradiť do svojho každodenného programu. Ak vás bolesti kĺbov trápia dlhodobo, ak bolesť narúša spánok, neváhajte a navštívte odborníka. Nechajte sa vyšetriť (spraviť si röntgenové snímky a ďalšie vyšetrenia). Lekár vám tak na základe výsledkov určí diagnózu a zaháji komplexnú terapiu. Tá väčšinou spočíva v úpravepohybového režimu vrátane zavedenia liečebných cvikov, vhodná je komplexná fyzioterapia. Svoju úlohu zohráva aj lieková terapia a úprava stravy.