Ide o zápal či mechanické poškodenie chrbta? Rozoznajte príčinu bolesti chrbta!


Chrbtica tvorí dôležitú oporu ľudského tela. Vďaka tomu, že drží celý trup s hlavou vzpriamený, umožňuje nám pohyb hornými a dolnými končatinami. Aj preto patrí chrbtica medzi najviac zaťažované časti tela, čo sa môže prejaviť v podobe nepríjemných problémov, napríklad aj bolesťou chrbta. Dôležité je jednak týmto problémom, bolestiam, predchádzať, ale ak sa objavia pátrať po príčine a nespoliehať sa na to, že bolesť odíde sama.

ake su priciny bolesti chrbta

S problémami, bolesťou chrbta sa počas života stretne takmer každý človek. Väčšinou ide o bolesť v jeho spodnej časti. Veľmi často sú tieto problémy aj dôvod, prečo navštívime lekára alebo dôvod dlhšej práceneschopnosti. Príčiny bolestí chrbta môžu byť rôzne a líši sa aj následná liečba.

Zápalové ochorenie chrbta

Chronická bolesť v bedrovej oblasti chrbtice je veľmi často spôsobená zápalovým ochorením, tzv. spondylartritídou, teda zápalom kĺbov, periférnych, a tiež chrbtice. Pod týmto pojmom sa združuje skupina príbuzných ochorení, ktorá zahŕňa napríklad Bechterevovu chorobu alebo „známejšiu“ reumatoidnú artritídu.

Aby sme zistili, či ide naozaj o zápalovú bolesť, dôležité je všímať si príznaky. Tie vedia napovedať mnoho. V tomto prípade ide o bolesť kĺbov a svalov, zvýšené napätie a stuhnutosť svalov, bolesť určitej časti chrbta alebo hlavy, často bolí a tuhne celá chrbtica. Bolesť a stuhnutosť sa zhoršujú počas noci a ráno sa takýto človek musí aj viac ako pol hodiny rozhýbavať aby zvládol bežné denné aktivity. Prejavy ustupujú pri fyzickej aktivite a cvičení. Ak príde k poškodeniu nervov, pridávajú sa aj poruchy pohybu či citlivosti. Pri podozrení na takéto zápalové ochorenie je potrebné kontaktovať praktického lekára, ktorý Vás nasmeruje k reumatológovi.

preco boli chrbat

Mechanické poškodenie chrbta

A ako vyzerá bolesť chrbta mechanického pôvodu? Typickou príčinou takejto bolesti môže byť napríklad „vyskočená platnička“. Medzistavcová platnička, ktorá sa niekedy označuje aj ako medzistavcová doštička, je elastické tkanivo, ktoré spája jednotlivé telá stavcov chrbtice a skladá sa z vonkajšieho väzivového prstenca a rôsolovitého jadra. Vďaka svojej pružnosti umožňujú platničky ohýbanie chrbtice, pričom zachovávajú dostatočne pevné spojenie jednotlivých stavcov.

K „vyskočeniu platničky“ a následnej bolesti dochádza vo chvíli, keď sa platnička vysunie smerom do chrbticového kanála. Ak praskne väzivový prsteň a rôsolovité jadro (alebo jeho časť) je vytlačené do okolitého priestoru hovoríme o hernii medzistavcovej platničky.To všetko môže viesť k zúženiu miechového kanála alebo k dráždeniu a utláčaniu nervových koreňov, ktoré na boku vystupujú z miechy von. Ide teda o poškodenie chrbta mechanickým spôsobom. Aj keď tu lokálne tiež nastávajú biochemické „ zápalové“ zmeny v platničke, ktoré môžu bolesť zvyšovať a predlžovať.

Vyklenutá platnička obvykle spôsobuje bolesť v určitom postihnutom úseku chrbtice a / alebo vystreľuje po určitej strane končatiny, často je sprevádzaná pocitom mravčenia či brnenia. Bolesť sa môže dostaviť náhle alebo vzniká pozvoľne a postupom času sa jej intenzita stupňuje. Lekár, najčastejšie neurológ vie podľa subjektívnych ťažkostí pacienta a objektívneho nálezu tento segment relatívne spoľahlivo určiť. 

Včasná diagnostika je kľúč

Ak má lekár diagnostické pochybnosti k príčine ťažkostí pacienta, keď pacient pociťuje silné bolesti chrbta, ak sa jeho stav nelepší, ak mu bolesť neumožňuje v noci spať, ak sa objavia poruchy motoriky, zníženej až vymiznutej citlivosti, poruchy vyprázdňovania indikuje röntgen, CT či magnetickú rezonanciu, krvné odbery, elektromyografické vyšetrenie a iné.