Chronické bolesti chrbta môžu signalizovať Bechterevovu chorobu. Ako ju spoznať včas?


Bolesť chrbta, pocit stuhnutej chrbtice hlavne v jej dolnej časti a tiež poriadna únava. Bechterevova choroba je chronické zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje kostnatením väzivových tkanív, čo pacientom v konečnom dôsledku spôsobuje problémy s pohybom. Dnes nie je táto choroba úplne vyliečiteľná. Práve preto je dôležitá skorá diagnóza. Ako ochorenie rozpoznať včas?

bechterevova choroba

Bechterevova choroba postihuje najmä mužov. Vzhľadom na to, že jej príznaky sa rozvíjajú pomaly, býva často diagnostikovaná neskôr. Včasná diagnostika Bechterevovej choroby (podobne ako pri iných ochoreniach) však pomáha zlepšovať priebeh ochorenia a tým znižovať jeho následky.

Prejavy

Prvými príznakmi Bechterevovej choroby môže byť únava, zvýšená teplota a nadmerné potenie sa v nočných hodinách. K týmto prejavom sa neskôr pridávajú bolesti chrbta v okolí chrbtice. Typický je tzv. zápalový typ bolesti, kedy je bolesť vnímaná v kľude, v nočných a ranných hodinách Ďalším príznakom je strata ohybnosti chrbtice, čo v konečnom dôsledku vedie k problémom s mobilitou, a to aj pri celkom bežných úkonoch, ako je napríklad  predklonom pri obúvaní topánok. Za to, že je Bechterevova choroba diagnostikovaná príliš neskoro môže paradoxne pocit úľavy po rozcvičení, pohybe a obdobie úľavy od bolesti, ktoré sa u pacientov často dostaví po týždňoch či mesiacoch bolestí. Práve striedanie bolestí a úľavy pacientov odrádza od toho, aby navštívili odborníka.

Liečba

Ochorenie sa môže začať akútne, výraznou bolesťou. Častejšie je však priebeh chronický. V konečnom štádiu, hlavne neliečeného ochorenia, môže dôjsť k úplnému stuhnutiu chrbtice ale aj pohybových štruktúr hrudníka, čím sa negatívne ovplyvní dýchanie. Do tohto štádia však pacient nemusí vôbec dospieť. Aj keď ochorenie v súčasnosti úplne vyliečiteľné nie je, vďaka včasnej diagnostike a modernej biologickej liečbe sa dá zastaviť, spomaliť jeho progresia. Pri indikácií biologickej liečby musia byť splnené viaceré kritériá, ktoré sú striktne definované. Preto táto liečba patrí do rúk špecialistov, vedená je reumatológom. 

Liečba sa zameriava na zmiernenie bolesti, ktorou trpí väčšina pacientov, a na pôsobenie proti zápalovémuprocesu. Väčšinou sa podávajú nesteroidné antireumatiká. Aj túto liečbu má viesť lekár. Pretože ide často o liečbu dlhodobú, je potrebné brať do úvahy aj nežiadúce účinky, prípadné ďalšie diagnózy pacienta. 

Ďalšou nesmierne dôležitou  a zásadnou súčasťou liečby je fyzioterapia. Pri pravidelných  rehabilitačných cvičeniach ide o zachovanie mobility chrbtice, dýchaciu gymnastiku, aktiváciu hlbokého stabilizačného systému, udržiavanie svalovej rovnováhy. Vhodná je aj fyzikálna terapia – lokálne alebo napr. aplikáciou magnetoterapie na celú chrbticu a panvu. 

Modernejšou metódou liečby je aj kryoterapia – liečba chladom. Ide o lokálnu alebo celkovú terapiu, ktorá spočíva v niekoľkýc návštevách mraziacej komory s teplotou viac ako mínus 100℃. Táto liečba má veľa pozitívnych účinkov. Patrí medzi ne zníženie bolestivosti, potlačenie zápalovej reakcie či zvýšenie pohyblivosti postihnutých kĺbov. Po šoku mrazom sa zároveň uvoľňujú stiahnuté cievy, dochádza k relaxácii svalov a zvyšuje sa celková výkonnosť. Indikácia a aplikácia kryoterapie má byť v rukách lekára, pretože má aj viacero kontraindikácií. Do úvahy treba zobrať aj značnú individuálnu reaktibilitu pacienta.

chronicka bolest chrbtaAko si pomôcť sám?

Je veľmi dôležité, aby pacient dodržiaval predpísané cvičenia. Aby si uvedomil, že aktívny pohyb výrazne ovplyvňuje kvalitu jeho života a stáva sa pre neho celoživotnou nutnosťou. Veľmi prospešný je aj pohyb vo vode či relaxačné masáže. Pre zvýšenie pohodlia bežného života je vhodné investovať do kvalitného matraca pre zaistenie čo najpohodlnejšieho spánku. V neposlednom rade by sa mal pacient vyhýbať monotónnym polohám, napríklad dnes tak častému sedavému spôsobu života. Redukovať následky Bechterevovej choroby pomôže aj dodržiavanie zásad školy chrbta.