Ako zazimovať záhradu bez ujmy na zdraví?


Pripraviť záhradu na zimu nie je nič jednoduché. Pamätajte na to, že preceňovať svoje sily sa nevypláca a nadmerná záťaž môže viesť k poraneniam či dokonca k chorobe. Ako teda pri práci na záhrade šetriť svoj chrbát a predísť tak rôznym zdravotným komplikáciám?

ako zazimovat zahradu

Práca na záhrade je pomerne náročná fyzická aktivita, ktorá sa pokojne vyrovná aj silovému tréningu vo fitnes centre. A keďže je momentálne najvyšší čas pripraviť záhradu na zimu, pár tipov ako si pri zazimovaní vašej záhrady neublížiť sa určite zíde.

Pozor na počasie

Oslabenie tela v dôsledku prechladnutia alebo nadmernej fyzickej záťaže býva jednou z najčastejších príčin ochorení, ktoré vznikli z nachladnutia. Základom úspechu je preto určite nepodceniť počasie. Jeseň je premenlivá, a preto treba voliť oblečenie, ktoré vás ochráni pred všetkými nepriaznivými vplyvmi a najmä nebezpečným ofúknutím. Termo spodná bielizeň je preto vhodná voľba a ak ju nemáte, chráňte si chrbát pomocou dlhej mikiny. 

Na začiatku sa ponaťahujte

Pred každou fyzickou aktivitou by ste mali svoje telo zahriať a rozhýbať ho. Inak tomu nie je ani pred prácou v záhrade, ktorá je tiež fyzicky náročná. Ponaťahujte sa preto pred ňou rovnako, ako keby ste šli cvičiť. Aj keď sa vám to možno zdá zbytočné, nadmerná záťaž môže viesť k zraneniam. Nezabúdajte ani na strečing po fyzickej aktivite. Vyhnete sa tak svalovým poraneniam či nepríjemným a bolestivým kŕčom.

Striedanie činností

Zdravotné komplikácie môžu vzniknúť aj vtedy, keď telo jednostranne preťažujeme. Stáva sa tak najmä pri prudkých alebo stále opakujúcich sa pohyboch, akým je napríklad hrabanie lístia, zbieranie ovocia či štiepenie dreva. Výsledkom bývajú akútne bolesti chrbta a presilené či natiahnuté svalstvo a kĺby. Ako sa týmto problémom vyhnúť? Uistite sa, že sa pri zbieraní ohýbate v bedrách a zapájate pritom kolená aj panvu a nie len chrbát. Chrbtica by mala byť pri týchto aktivitách navyše neustále vzpriamená.

Úplne najlepšie spravíte, ak budete jednotlivé činnosti striedať, občas sa prejdete a ponaťahujete sa a nezabúdajte ani na prestávky a odpočinok. Dôležité pritom je, aby svalstvo menilo smer ťahu, natiahlo a prekrvilo sa, čím predídete jeho stuhnutiu a preťaženiu z jednej polohy. A kedy je polohu vymeniť úplne najvhodnejšie? Pozorne počúvajte svoje telo, pretože každé má hranice niekde inde. Prácu v záhrade prispôsobte tomu, čo vám hovorí, prípadne si zaobstarajte pomôcky, napríklad v podobe stoličky určenej na kľačanie. 

Pozrite aj: Takto NIE alebo najčastejšie chyby v záhrade

starostlivost o zahradu v zime

Nepreceňujte sa

Hovorí sa, že na tanier si máme naložiť len toľko, koľko zjeme. Rovnako je tomu aj pri práci v záhrade. Nosenie ťažkých bremien býva tiež pomerne častou príčinou bolestí a úrazov, preto si nikdy na plecia nenakladajte viac, než unesiete. Nákladom nepreplňte kôš, vozík ani fúrik, inak riskujete preťaženie bedrových kĺbov, stratu rovnováhy a s ňou súvisiaci vyvrtnutý členok alebo pomliaždeniny horných končatín.

Keď chrbát bolí

Ak ste strávili predchádzajúci deň v záhrade a dnes pre to trpíte bolesťami chrbta, niekde nastal problém. Pravdepodobne ste precenili svoje schopnosti, nepočúvali ste svoje telo a príliš ste ho zaťažili. Momentálne všetko závisí od intenzity vašej bolesti. Ak ustane potom, čo ráno vstanete a ponaťahujete sa, v rozumnej miere môžete so záhradkárčením pokračovať aj naďalej. Pokiaľ však bolesť neodchádza, je nutné si odpočinúť. Boľavé svaly premažte a pomasírujte, použite suché teplo v podobe nahrievacích vankúšikov či dečiek, prípadne využite bedrový pás. 

Pozor! Ak vás však napadlo napustiť si horúcu vaňu, zabudnite na to. Na takéto mokré a hlavne dlhodobejšie pôsobiace teplo môžu svaly po vystúpení z vane zareagovať stiahnutím, čo znamená riziko zhoršenia vašich ťažkostí.