5 nezvyčajných príčin bolestí chrbta

Bez Bolesti Chrbta


V určitom bode života začnú bolesti chrbta trápiť skoro každého. Na vine môže byť mnoho rôznych faktorov, od nesprávnej životosprávy, cez úrazy až po vrodené poruchy. Dnes už zrejme väčšina z nás tuší, že by sme sa nemali hrbiť, nosiť ťažkú kabelku na jednom ramene či chodiť celý deň vo vysokých opätkoch. Okrem týchto dôverne známych príčin, však existuje aj celá rada takých, o ktorých sa často nerozpráva. Tie možno nie sú také zvyčajné, ale to určite neznamená, že nezvládnu narobiť poriadnu neplechu. Ktoré to sú?

nezvycajne priciny bolesti chrbta

Žlčové kamene

Žlčové kamene sú tvrdené usadeniny tráviacej tekutiny, ktoré sa môžu niekedy vytvoriť v žlčníku. Je to malý orgán tvaru hrušky umiestnený tesne pod pečeňou na pravej strane brucha. Zhromažďuje tráviacu tekutinu (žlč), ktorá sa uvoľňuje do tenkého čreva. Žlčové kamene o sebe nemusia dať vedieť dlhú dobu. Ak sa však dajú do pohybu a usadia sa v kanáli, kde spôsobia zablokovanie, začnú sa nepríjemne hlásiť o slovo. Okrem iného, tiež bolesti chrbta v oblasti medzi lopatkami alebo v pravom ramene.

Stres

Dlhodobý stres a úzkosť rozhodne celkovému zdravotnému stavu neprispievajú. Naviac kvôli nim začína časom trpieť i chrbát, ktorý reaguje na celkové napätie, v ktorom sa telo dlhodobo nachádza. Preto nepodceňujte pravidelnú psychickú hygienu. Každý deň si vyčleňte chvíľku iba pre seba, aj keď by to malo byť iba 5 minút tesne pred tým ako pôjdete spať (alebo tesne po tom, čo ste sa prebudili). Sadnite si na kraj postele, narovnajte si chrbát, zavrite oči, ruky si položte voľne pozdĺž tela a svoje myšlienky nechajte iba tak plynúť. S každým výdychom sa snažte zbaviť jednej myšlienky a pokračujte tak dlho, pokiaľ nebudete mať v hlave úplné ticho.

Zdanlivo obyčajný náraz

Niekedy sa môže stať, že ramenom omylom zavadíte o zárubne dverí, narazíte do inej osoby na ulici alebo na vás skočí hrajúci sa pes. Vo väčšine prípadov by ste si na to nasledujúci deň ani nespomenuli, ak by vás zrazu nezačal bolieť chrbát. Niekedy sa totiž môže stať, že si blok spôsobíte aj kvôli malému úrazu. Chrbát na tento pohyb začne po niekoľkých hodinách alebo kľudne aj po niekoľkých dňoch reagovať bolesťou.

Predmenštruačný syndróm

V období jedného až dvoch týždňov pred menštruáciou sa až u 70% žien objavuje predmenštruačný syndróm. Symptómy sa často líšia, najčastejšie ide napríklad o nadmernú tvorbu akné, zvýšenú citlivosť prsníkov, plynatosť, pocit únavy, podráždenosť a zmeny nálady. V krvi sa začnú množiť prostaglandíny, skupina hormónov, ktoré majú na svedomí menštruačné kŕče. Ťažké kontrakcie z kŕčov môžu viesť až k silnej bolesti v spodnej časti chrbta, kde vystreľuje bolesť z brucha.

priciny bolesti chrbta

Dlhodobé užívanie niektorých liekov

Pri dlhodobom užívaní niektorých liekov (napríklad kortikosteroidy) dochádza k oslabeniu kostí a odbúravaním prospešných látok. Toto oslabenie má za následok krehnutie a zvýšenú náchylnosť k vzniku bolesti či priamo úrazu. Ak vás však trápi bolesť chrbta a naviac dlhodobo užívate nejaký liek, je určite na mieste poradiť sa so svojím lekárom o doplnení liečby liekmi, ktoré pomáhajú doplniť kostiam potrebné látky.

Ak patríte medzi tých, ktorých dlhodobo a opakovane trápia bolesti chrbta je určite potrebné aktívne zakročiť. Začnite s pravidelným pohybom a doprajte svojmu telu pravidelnú a vysokú dávku kombinácie vitamínov B1, B6 a B12, ktoré majú podporný analgetický účinok a urýchľujú hojenie poškodených nervových vlákien. Priamo podporia metabolizmus „utlačovaného“ nervu a svalu ovplyvnením niekoľkých enzýmov. Zlepšením zásobovania krvi upravujú ich výživu a urýchľujú tak odstraňovanie metabolitov látkovej výmeny. Kombinácia vitamínov zlepšuje metabolizmus a regeneráciu periférnych nervových vlákien a vďaka svojmu protibolestivému účinku uvoľňuje aj reflexný kŕč svalstva.

Regenerácia poškodených nervových vlákien je dlhodobý proces, avšak dostatočne vyživované nervové bunky sa lepšie hoja, sú silnejšie a schopné dlhšie odolávať poškodeniam a vzniku bolesti. Pre dosiahnutie potrebného účinku je nutné užívať vitamíny skupiny B (B1+B6+B12) vo vysokých dávkach. Práve vysoké dávky pacientovi zabezpečia iba lieky, ktoré obsahujú vitamíny skupiny B. Samotné výživové doplnky teda v žiadnom prípade nestačia.