Poznáte všetky druhy a príčiny bolesti chrbta a krížov?


Bolesť chrbta môže mať mnoho príčin a nie vždy je celkom jednoduché identifikovať, o ktorú z nich ide. Pôvodcom môžu byť dlhodobo nesprávne prevádzané pohybové návyky, ale na druhej strane aj prudký pohyb, nesprávne zdvihnutý ťažší predmet či banálne prechladnutie. Určiť príčinu bolesti chrbta je pritom veľmi dôležité, pretože vďaka správnej diagnóze môžeme zvoliť aj správnu, efektívnu liečbu.

príčiny bolesti chrbta

Bolesti chrbta môžu byť rôznej intenzity a objaviť sa môžu v rôznych častiach chrbtice. Niekedy je bolesť výrazná a trvá len niekoľko dní, inokedy pretrváva dlhšie ako tri mesiace a jej intenzita kolíše. Bolesť chrbta môže byť navyše sprevádzaná ďalšími príznakmi ako je stuhnutosť svalov či vystreľovanie bolesti do jednej z končatín. Dôležité je rozlišovať medzi bolesťou chrbta spôsobenou svalovým napätím, úrazom – poranením a bolesťou chrbta spôsobenou „ochorením“ samotných štruktúr chrbtice či nervového systému. V dnešnom článku sa preto pozrieme na rôzne typy bolesti chrbta a to, ako ich rozpoznať.

Akútna či dlhodobá bolesť chrbta

Akútna bolesť chrbta sa spravidla sústreďuje v jednom mieste, väčšinou vzniká náhlym preťažením svalov alebo tzv. „vyskočením“ platničky a zvyčajne odznie do 4 týždňov. Ak ide o dolnú oblasť chrbtice hlavným príznakom akútnej blokády je ostrá bolesť v bedrovej oblasti chrbta. Ochromujúca bolesť často výrazne obmedzuje akýkoľvek pohyb a niekedy je takmer nemožné sa pri nej narovnať alebo naopak, predkloniť. Bolesť sprevádza zvýšené svalové napätie a v prípade, že sa objaví brnenie či mravčenie v končatine alebo náhla neschopnosť vykonať určitý druh pohybu, navštívte lekára. Môže ísť o dráždenie či kompresiu nervového koreňa.

Akútna bolesť chrbta je typická pre jar a jeseň, pretože vďaka chladnému a veternému počasiu v kombinácii s nevhodným oblečením ľahšie prechladneme. Neznamená to však, že akútnu blokádu nemôžeme zažiť aj v lete, kedy nám zasa škodia náhle zmeny teplôt spôsobené klimatizovaním priestorov. V tomto prípade sa svalstvo po teplotnom šoku na obranu stiahne, a potom stačí už len mierne prudký a rýchly pohyb, ktorý má za následok výrazné strnutie svalstva. Na prechladnutie si preto dajte pozor v ktoromkoľvek ročnom období. 

A čo chronická bolesť chrbta? Ide o druh bolesti, ktorý trvá dlhšie ako tri mesiace a často sa nezlepšuje ani po nasadení liečby. Spôsobujú ju rôzne faktory, ako sú poškodené medzistavcové kĺby, platničky alebo väzy chrbtice. Najčastejšou príčinou sú poruchy pohybovej funkcie medzi ktoré patrí napríklad svalová dysbalancia. Niekedy k nej prispieva aj stres, depresia či úzkosti, teda naštrbené psychické zdravie. Dlhodobá bolesť chrbta by sa nemala podceňovať. Samotná diagnostika a liečba je individuálna. Dôležitou súčasťou liečby je aj prevencia, ktorá spočíva v správnom držaní tela, pravidelnom cvičení a znižovaní hladiny stresu na minimum.

Bolesť chrbta podľa miesta či príčiny

Bolesť chrbta môžeme rozlišovať aj podľa toho, z ktorých miest vychádza. Najproblémovejšia býva dolná oblasť chrbtice. Táto oblasť je najviac zaťažená, pretože nesie váhu celého trupu, hlavy a horných končatín a prenáša pohyb z dolných končatín na trup. Bolesť chrbta sa však môže objaviť aj v iných častiach chrbta, v hrudnej či krčnej oblasti. Najčastejšie ju spôsobuje preťaženie svalov, medzistavcových kĺbov a platničiek, ktoré plnia funkciu tlmiča. 

Ďalej poznáme neuropatickú bolesť spôsobenú postihnutím nervových koreňov. Prejavuje sa často bolesťou, ktorá vystreľuje do končatín. Ďalšou príčinou bolesti chrbta môže byť poranenie – úraz, bolesť spôsobená ochorením, ako je zápal, infekcia alebo nádorové ochorenie.

Trápiť nás môžu aj bežné, tzv. nešpecifické bolesti, ktoré majú zväčša mechanický pôvod a sú spôsobené preťažením pohybových štruktúr, ktoré sú najčastejšie dôsledkom nesprávnych pohybových návykov.

druhy bolesti chrbta

Ako si uľaviť od bolesti chrbta?

Lokálna liečba je vhodnou doplnkovou liečbou bolesti chrbta. Úľavu vám poskytnú rôzne lokálne liečivá, napríklad krémy, gély či spreje s obsahom prírodných či syntetických účinných látok určené na úľavu od bolesti a na lokálne uvoľnenie svalového napätia. Výnimočné postavenie v lokálnej liečbe má liek s obsahom kapsaicínu. Pôsobí na nociceptívnu, ako aj na neuropatickú bolesť a miestom analgetického účinku sú povrchové kožné nociceptory (receptory bolesti - špecializované zakončenia nervových vlákien prenášajúce bolestivé signály). Kapsaicín súčasne reflexne zabezpečuje aj hlbokú vazodilatáciu (prekrvenie) a myorelaxáciu (svalové uvoľnenie). Požadovanú terapeuticky overenú koncentráciu 0,05 % má len lieková forma, ktorá je u nás dostupná vo forme voľno predajného krému.

Veľmi vhodná je aj hĺbková regenerácia a výživa poškodených nervov chrbta prostredníctvom účinnej trojkombinácie vysokých dávok vitamínov benfotiamín (B1), Ba B12, ktorá vyživuje poškodené nervy chrbta a pomáha liečiť samotnú príčinu bolesti chrbta.

Prevencia bolesti chrbta ako základ liečby

Dobrou prevenciou je eliminácia nepriaznivých vplyvov, akými sú nadváha, nesprávne stravovacie návyky, zlé držanie tela a podobne. Ak trávite veľa času za počítačom v sedavej polohe, dbajte na správne nastavenie monitoru a správny sed na kvalitnej stoličke. Predísť alebo zabrániť návratu bolesti môžete aj cvičením, športom, ale napríklad aj celkom obyčajnou chôdzou. Vždy však dbajte na vhodnosť pohybu, a tiež na jeho správne vykonávanie.