Ako vzniká skolióza, ako ju rozpoznať a dá sa liečiť?


Skolióza je stav, ktorý sa prejavuje vychýlením chrbtice v bočnej rovine do strany. Diagnostika patrí do odbornosti ortopédie. Najčastejšie býva diagnostikovaná v detskom veku, objaviť sa však môže aj v dospelosti. Aby bola liečba skoliózy úspešná, je potrebné ju diagnostikovať už v počiatočnom štádiu a začať včas s rehabilitáciou.

vznik skoliózy

Správny vývoj chrbtice a držanie tela má zásadný vplyv na prípadné zdravotné ťažkosti v dospelosti. Zatiaľ čo v detstve nemusia nesprávne držanie tela sprevádzať výrazné problémy, neskôr môže človek trpieť bolesťami chrbta, často sa zhorší jej pohyblivosť. V dospelosti je už náprava náročná. Aj preto je kľúčom prípadnú skoliózu podchytiť s dostatočným predstihom.

Ako rozpoznať skoliózu?

V počiatočnom štádiu, kedy pacienti neregistrujú žiadne ťažkosti, je ťažšie skoliózu rozpoznať. K jej diagnostike môže dôjsť celkom náhodne, najčastejšie medzi desiatym a dvanástym rokom života, často na základe pravidelnej prehliadky u detského lekára. Diagnózu potvrdí následné röntgenové vyšetrenie. Včasné odhalenie skoliózy je pritom základným predpokladom úspešnej liečby. Prvým príznakom môže ale byť aj bolesť, pretože zakrivením chrbtice sú neprirodzene namáhané svaly. Pacienti sa sťažujú na pocit stuhnutia v oblasti bedrovej chrbtice, a to po dlhom sedení alebo státí. Okrem toho môžu mať problémy s bolesťou hrudnej chrbtice, šijového svalstva, hlavy, no aj kolien a kĺbov dolných končatín.

Prítomnosť bolesti nemusí byť podmienkou. Skolióza chrbtice sa môže prejavovať iba samotnou odchýlkou zakrivenia chrbtice a už na pohľad zlým držaním tela, kedy jedno rameno býva vyššie než druhé. Zo stredovej osi tela môže byť vychýlená aj panva.

skolióza u detí

Skolióza u dospelých

Skolióza sa najčastejšie objavuje v detskom veku, diagnostikovaná však môže byť aj v dospelosti. V prípade detskej skoliózy je výhodou aj to, že ide o mladý organizmus ktorý stále rastie a aj chrbtica sa neustále vyvíja, je teda flexibilnejšia. V detskom veku skolióza takmer nebolí. Ak je skolióza - vybočenie chrbtice do strany - diagnostikovaná v dospelosti je potrebné optimalizovať toto nesprávne postavenie v kontexte s ďalším objektívnym nálezom na pohybovom aparáte a pravdaže subjektívnymi ťažkosťami.

Liečba skoliózy

V prípade, že je zakrivenie chrbtice menšie než 20 stupňov, skolióza sa lieči rehabilitáciou. Podstatnú úlohu v tomto prípade zohrávajú cvičenia. Tie vyžadujú spoluprácu pacienta a ak ide o dieťa aj rodiča. Silnejšie a funkčnejšie svalstvo bude lepšie vyrovnávať chrbticu, ktorá má tendenciu vybočovať. Metód, ktoré sa na tento účel využívajú je viacero, vo všeobecnosti je veľmi úspešná Vojtova metóda. Výber vhodnej metódy, ako aj samotné cviky je však vždy potrebné konzultovať individuálne s rehabilitačným lekárom. Práve v tomto prípade je spolupráca pacienta a odborníka naozaj nevyhnutná, pretože pomocou každodenného cvičenia je možné docieliť pozitívne výsledky. Pri skolióze sa odporúča kombinácia cvikov určených na napriamenie trupu, zvýšenie mobility chrbtice a rebier a vyrovnanie svalových dysbalancií. Nemenej dôležité sú tiež cviky na posilnenie stredu tela, tzv. core. 

Prevencia skoliózy

Ako sme už spomínali, včasná diagnostika je pri skolióze naozaj kľúčová. Práve preto treba každé podozrenie na toto ochorenie (napr. nesprávne držanie tela) konzultovať s odborníkom. Vhodnou prevenciou je tiež fyzická aktivita, pri ktorej dochádza k prirodzenému posilňovaniu svalov chrbta, veľmi vhodné je v tomto ohľade plávanie. Pozor by sme si však mali dávať na športy, ktoré chrbticu preťažujú jednostranne, ako napríklad squash, tenis, golf, hokej či florbal.

Vypočujte si: PODCAST: Športový lekár Pavel Malovič: „Deti nie sú malí dospelí – obzvlášť, ak ide o zdravý vývoj chrbta pri ich športovaní.“

Nesprávne zakrivenie chrbtice sa u dieťaťa môže začať formovať už od skorého raného veku. Malým deťom k nemu môžu „dopomôcť“ rodičia, ktorí ho dávajú do sedu skôr, než si sadne samé alebo ak ho vodia za ruku vtedy, keď už aj chodí samé. Negatívne môže na detskú chrbticu zapôsobiť aj spánok na nekvalitnom matraci, nevhodne zvolená obuv či školská taška. Problémom býva aj to, ak má dieťa rozdielnu dĺžku dolných končatín, vtedy je potrebné rozdiel vyrovnávať pomocou ortopedických vložiek (vždy na odporučenie špecialistu- lekára) a tiež zmierniť záťaž chrbtice.

Mohlo by Vás zaujímať

Ľudia, ktorí čítali tento článok tiež ich zaujímalo.