Najčastejšie otázky o bolesti chrbta: Ako odlíšiť mýty od faktov?


Bolesť chrbta je veľmi častý jav. Štatisticky sa s ňou totiž za svoj život stretne až 80 percent populácie. Aj preto je táto téma často diskutovaná a rozoberaná, čo prirodzene vedie k vzniku mnohých dezinformácií a poloprávd. A presne na tie sa chystáme upozorniť v tomto blogu, pretože pri liečbe bolesti chrbta nám jednoducho nepomôžu.

myty o bolesti chrbta

Mýtov, povier a babských rád nájdeme na internete neúrekom. Týkajú sa každej oblasti zdravia a v mnohých prípadoch ide o informácie z neoverených zdrojov. Ak máte teda pri bolesti chrbta a jej liečbe nejaké pochybnosti, najlepšou voľbou je spýtať sa svojho lekára.

Hlavne žiadny pohyb

Keď udrie bolesť chrbta, hlavne tá akútna, výrazná, až imobilizujúca, je len prirodzené, že volíme kľud, odpočinok na lôžku. A je to aj správne. V prvom rade je potrebné sa upokojiť, uvoľniť, pokúsiť sa nájsť si úľavovú polohu tak, aby nedochádzalo k  zvýrazňovaniu alebo ďalšiemu šíreniu bolesti do iných oblastí. Je však zásadné sa jej nepoddať úplne a ak sa bolesť nestupňuje, začať čo najskôr s pohybom, najlepšie chôdzou a základnými dychovými cvikmi. 

Iná je situácia pri dlhodobej bolesti chrbta. Vtedy je pohyb ten najlepší a najdôležitejší liečebný prostriedok.

Stačí len rovno sedieť

Je pravda, že pri sede sa hrbenie nevypláca. Ak sa však budeme všemožne snažiť sedieť len rovno a nehybne, a to po dlhý čas, chrbtu sa nezavďačíme. Aj tu teda platí, že všetkého veľa škodí. Strnulý sed tak z času na čas uvoľnite a oprite sa o operadlo vašej stoličky. Chodidlá ale nechajte na zemi a bedrovú časť chrbtice si odľahčite opierkou.

Ani tak však nemáte vyhraté. Celodenné sedenie je ideálne prerušiť niekoľkokrát za deň, ideálne každú hodinu, postavením sa, ešte lepšie aj chôdzou. Môžete sa jednoducho prejsť do kuchynky pre kávu alebo obísť dookola kanceláriu. Sedenie je dobré kompenzovať aj krátkou pohybovou aktivitou po práci.

Bolesť chrbta – večný problém?

Mýtus o tom, že ak už sa raz bolesť chrbta objaví, trvá po celý život, je pomerne častý. Nemusí to tak byť. Dôležité je vždy identifikovať príčinu bolesti chrbta, správne sa postaviť k liečbe a nepodceňovať prevenciu. Veľa krát bolesť chrbta za pár dní ustúpi a nemusí sa už nikdy vrátiť. Ak sa však bolesť chrbta stupňuje, trvá dlhšie ako tri  mesiace (vtedy ide už o chronickú bolesť chrbta) alebo sa opakovane vracia, vyhľadajte pomoc odborníkov. Odporúčame aj vzdelávať sa, napríklad aj v tom, ako odlíšiť akútnu a chronickú bolesť chrbta.

zdvihanie tazkych bremien

Dvíhanie ťažkých bremien

Spôsob, akým zdvíhame ťažké predmety, je niekedy dôležitejší, než samotná váha predmetu. Pri dvíhaní majte vždy kolená od seba a (nielen) ťažký predmet dvíhajte medzi nimi. Nezabúdajte na vzpriamenú chrbticu.K dvíhaniu ťažkých predmetov použite skôr silu nôh a nie chrbta. Predmet neste čo najbližšie pri tele. Pri dvíhaní aj nesení bremena nerotujte trup.

Keď sme už pri hmotnosti, koluje aj mýtus, že nízka telesná hmotnosť človeku zaručuje, že ho chrbát bolieť nebude. Je pravda, že prevenciou proti bolesti chrbta je vo všeobecnosti byť fit a nadváha je všeobecne zdravotným rizikovým faktorom. Príliš štíhli ľudia (najmä tí s poruchami príjmu potravy) a ľudia s výraznými výkyvmi hmotnosti smerom dolu aj hore sú však tiež v ohrození.

Tvrdší matrac je lepší

Výber matraca je veľmi subjektívna záležitosť, pretože každému vyhovuje niečo iné. Pravdou je, že matrac by nemal byť ani príliš mäkký, ani príliš tvrdý. Príliš mäkký matrac prehýba chrbticu do oblúka, pričom otvára medzistavcové priestory smerom dozadu a ohrozuje postavenie samotných medzistavcových platničiek. Príliš tvrdý matrac dostáva chrbticu do neprirodzenej polohy tým, že neumožní správne postavenie (odľahčenie) jej zakrivení v predo zadnom smere, zároveň môže dochádzať k väčšiemu tlaku na ramenné a bedrové kĺby (nesprávnym – príliš tvrdým podoprením). Ako vybrať správny matrac a lôžkoviny však nemusí byť taká veda.