Voľnopredajné lieky na bolesť chrbta: Ako si vybrať ten správny?


Nečakanej, náhlej, akútnej bolesti chrbta možno čeliť v domácich podmienkach vďaka voľnopredajným liekom, ktoré je možné zakúpiť v lekárni bez receptu. Vybavte svoju lekárničku dôkladne tak, aby ste boli vždy pripravení a mali prvú pomoc vždy po ruke. Ako ale vybrať ten správny liek?

lieky proti bolesti chrbta

Bolesť chrbta je veľmi častý problém a v súčasnosti už patrí medzi tzv. civilizačné choroby. Za bolesti chrbta však môžu len z jednej štvrtiny „skutočné“ ochorenia chrbtice ktorých príčinou sú zmeny štruktúry.  Za väčšinu problémov si môžeme sami – vznikajú ako následok dlhodobých nesprávnych pohybových stereotypov pri práci a v každodennom živote.

Bolesť signalizuje problém

Aj keď bolesť vnímame ako niečo nepríjemné, má svoj význam. Upozorňuje nás, že dochádza k poškodzovaniu tkanív alebo že k ich poškodeniu v krátkom čase dôjsť môže. Výsledkom je obranná reakcia, ktorá sa zameriava na odstránenie podnetov, ktoré bolesť vyvolali. Jednoducho povedané, bolesť nám dáva najavo, že niečo nie je v poriadku. Bolesť chrbta, hlavne preto aby sa nestala chronickou - dlhodobou je ale potrebné riešiť. A tu prichádzajú na scénu lieky proti bolesti, ku ktorých užívaniu by sa malo pristupovať vždy zodpovedne. Nevhodné je napríklad bolesť pohybového aparátu utlmiť a následne ho aj naďalej vystavovať záťaži, akoby sa nič nestalo. Na druhú stranu nie je nič zlé na príležitostnom a racionálnom užívaní liekov proti bolesti.

Ako zmierniť bolesť chrbta?

Každodenné preťažovanie chrbtice v kombinácii so stresom a nedostatkom pohybu vedie k strate opornej funkcie chrbtice, k strnulosti svalstva chrbta a k dlhodobému útlaku nervov, čo často býva sprevádzané bolesťou. Práve v týchto prípadoch siahame po liekoch proti bolesti. Aké máme možnosti?

  • Perorálne formy  medzi osvedčené lieky proti bolesti patria tie zo skupiny nesteroidných protizápalových protibolestivých liečiv a lieky s obsahom paracetamolu. Tu ale treba mať na pamäti, že, aj napriek tomu, že sú to lieky voľnopredajné, majú svoje nežiadúce účinky a kontraindikácieO ich užívaní je preto potrebné sa poradiť s lekárnikom.
  •  Lokálna aplikácia liečiv - formou krémov, gélov či sprejov – je určená na úľavu od bolesti a napätia pohybového aparátu. Z krémov má osobitné postavenie 0,05% kapsaicín vo forme voľnopredajného lieku, ktorý je určený na zmiernenie bolesti svalov ako je bolesť v krížovej oblasti chrbta.
  •  Náplasti – hodia sa na lokálne uvoľnenie svalového napätia. Prinášajú úľavu po fyzickej námahe, svalovom preťažení či reumatických problémoch.

Skratka nie je riešenie

Je potrebné mať na pamäti, že analgetiká, alebo lieky proti bolesti, prinášajú úľavu iba na chvíľu. Bolesť síce poľaví, ale jej príčina zostáva neznáma a nevyriešená, preto sa znova vracia. Opakovanú bolesť chrbta je preto potrebné liečiť, nielen potláčať. Ideálne pomocou vysokých dávok trojkombinácie vitamínov skupiny B: B v tuku rozpustnej forme  benfotiamín, B6 a B12, ktoré ak sa podávajú vo vysokých dávkach a dostatočne dlhú dobu pôsobia na poškodené nervy chrbta, vyživujú a regenerujú ich. A tak pomáhajú liečiť samotnú príčinu bolesti chrbta.

Nezabúdajme ani na to, že je potrebné rozlišovať medzi liekmi a doplnkami stravyZjednodušene povedané je zásadný rozdiel v tom, že pri lieku sú preukázané liečivé účinky na konkrétny zdravotný problém, pri doplnkoch stravy však nie. Aj keď môžu mať na zdravotný stav pozitívny vplyv, nie sú určené na liečbu ani na prevenciu ochorenia.

PODCAST: Neurológ Milan Grofik: „Niektoré nervy chrbta vieme zregenerovať a zbaviť tak chrbát bolesti."

voľnopredajné lieky na bolesť chrbta

Príčiny bolesti chrbta

Bolesť chrbta nevzniká z večera do rána, no je výsledkom dlhodobého zanedbávania chrbtice a ostatných pohybových štruktúr . Príčin, prečo chrbát bolí, môže byť hneď niekoľko – od úrazu až po nesprávny životný štýl. Zlé držanie tela, nesprávne sedenie alebo zdvíhanie ťažkých bremien, nedostatok pohybu alebo naopak preťažovanie chrbtice, to všetko sú vplyvy, ktoré dávajú nášmu chrbtu zabrať deň čo deň. Je preto potrebné zamyslieť sa, či správne vykonávame naše denné pohybové a pracovné stereotypy, či nášmu pohybovému aparátu dožičíme pravidelný pohyb a regeneráciu.