Rehabilitačná lekárka radí: 3 kroky, ako sa zbaviť bolesti chrbta


Deň 16. október je v kalendári zapísaný ako Svetový deň chrbtice. Bolesť nosnej časti nášho tela je jednou z najčastejších príčin, prečo ľudia nemôžu chodiť do práce a že sa napokon stávajú invalidmi. Na zdravie chrbtice by sme preto mali myslieť každý deň. Čo však robiť ak Vás postihne náhla bolesť chrbta alebo ak trpíte bolesťou chrbta dlhodobo? Neurologička a rehabilitačná lekárka MUDr. Eva Dúbravová odporúča 3 kroky k zbaveniu sa Vašej bolesti chrbta.

ako sa zbavit bolesti chrbta

1. Zbavte sa akútnej bolesti 

Lieky proti bolesti (analgetiká) prinášajú úľavu a sú indikované v akútnej fáze ťažkostí. Akútnu bolesť obvykle potlačia, neriešia však príčinu vzniku bolesti chrbta.

„Ak máte bolesť chrbta, ktorá je výrazná, obmedzuje vás v pohybe, ako prvé skúste nájsť polohu, ktorá vám od nej uľaví. Najviac pomáha, ak si ľahnete na chrbát a ohnuté nohy vyložíte napríklad na sedadlo stoličky. Nohy však vykladajte na stoličku jednu po druhej,“ radí MUDr. Eva Dúbravová.

2. Šetrite si chrbát každý deň a dbajte na zdravý životný štýl

„Keď ide o zdravie chrbta je nesmierne dôležité, aby ste aj tie najbežnejšie denné činnosti - pracovné stereotypy - vykonávali správne a s čo najmenším dopadom na váš chrbát,“ hovorí MUDr. Eva Dúbravová. Pod bežnými dennými činnosťami by sme pritom mali rozumieť všetko - celkom obyčajné upratovanie, starostlivosť o rodinu, domácich miláčikov či záhradku, ale aj sedenie za počítačom, sadanie na stoličku alebo vstávanie z nej.

Dlhodobá bolesť chrbta spravidla nie je výsledkom jedného prudkého pohybu, ale výsledkom dlhodobého zanedbávania chrbtice. Pod dlhodobým zanedbávaním  rozumieme nerovnomerné, opakujúce sa preťažovanie chrbtice. A tiež nedostatok pohybu, ktorý má za následok ochabovanie svalstva, vrátane toho s podpornou funkciou. Postupne dochádza k nerovnováhe, ktorá môže vyústiť  až do "vysunutej platničky" . Tá tlačí na nerv a poškodzuje ho. Spomínaný jeden prudší pohyb je už potom len spúšťačom bolesti a obmedzenia hybnosti.

zatazenie chrbtice

Foto: Zaťaženie chrbtice pri rôznych činnostiach.                            

3.  Doprajte nervom správnu výživu dlhodobo - hoja sa „rýchlosťou“ len 1 mm denne

Lieky od bolesti  sú úľavou len na chvíľu. Príčina  bolestí chrbta ostáva často nevyriešená. A preto je otázkou času kedy sa môže vrátiť. Pri komplexnej liečbe a následne prevencii bolestí chrbtice zohráva dôležitú úlohu kvalitná pohybová terapia. Samotnú príčinu bolesti chrbta, t.z. regeneráciu a výživu poškodených nervov je možné liečiť aj pomocou vysokých dávok vitamínov skupiny B - najmä benfotiamínu (B1), Ba B12. Benfotiamín sa až 5-krát lepšie vstrebáva v porovnaní s bežnou formou vitamínu B1. Vyživované nervové bunky sa lepšie hoja a sú schopné dlhšie odolávať poškodeniu a vzniku bolesti. 

Je pritom veľmi dôležité užitie produktu s dostatočne vysokými, teda liečivými dávkami týchto vitamínov. Tiež treba mať na mysli, že regenerácia poškodených nervov je beh na dlhé trate. Nervy majú schopnosť hojiť sa „rýchlosťou“ približne 1 milimeter denne, čo môže v prípade dlhších poškodených nervov pokojne znamenať aj viacmesačnú regeneráciu. V užívaní trojkombinácie vysokých dávok vitamínov skupiny B preto zotrvajte niekoľko týždňov (obvykle 4-6 týždňov).