PODCAST: Nebezpečné je to, že užívame výživové doplnky vtedy, keď už potrebujeme lieky, hovorí farmaceutka Tatiana Foltánová


Rozdiel medzi liekom a výživovým doplnkom mnohí ľudia nepoznajú a v prípade zdravotných problémov tak často siahajú po pomoci z nesprávnej kategórie. Farmaceutka PharmDr. Tatiana Foltánová, PhD. z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v podcaste vysvetľuje aj to, ako medzi nimi rozlišovať a kedy je vhodné užiť liek a kedy výživový doplnok.

vitaminy b podcast

Výživové doplnky sa v súčasnosti tešia veľkej popularite. Poznáte však rozdiel medzi výživovým doplnkom a liekom? Základný je v tom, že liek ochorenie lieči, prípadne pôsobí ako jeho prevencia, zatiaľ čo výživový doplnok takúto silu nemá. Jeho úlohou je skôr dopĺňať do ľudského organizmu to, čo nedostáva v dostatočnom množstve zo stravy, napríklad niektoré dôležité vitamíny či minerály. Rozdiel je aj v tom, aký proces musia prejsť predtým, ako uzrú svetlo sveta na trhu. Kedy však siahnuť po výživovom doplnku a kedy po lieku?

Poradiť sa oplatí

Podľa farmaceutky PharmDr. Tatiany Foltánovej, PhD. z Katedry farmakológie a toxikológie Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave je veľmi dôležité poznať cieľ, s akým ideme daný liek či výživový doplnok užívať. Napríklad také vitamíny možno dostať vo forme výživových doplnkov, ale aj liekov. Aj preto, že mnoho ľudí o tom ani len netuší,  by sa mal každý človek pred užitím lieku alebo výživového doplnku najskôr poradiť.

Prečo sú lieky zväčša drahšie ako výživové doplnky a ako prichádza ten ktorý produkt na trh sa dozviete v podcaste s farmaceutkou Tatianou Foltánovou, ktorý nájdete v úvode tohto článku.