PODCAST: Pacientom so silnými dlhodobými bolesťami chrbta dokáže pomôcť algeziológ, vysvetľuje docent Igor Martuliak


Silné chronické bolesti chrbta lieči algeziológ. Nedostanete sa k nemu však len tak, musí vás k nemu odporučiť odborník, zväčša neurológ. Docent Igor Martuliak, prednosta Kliniky algeziológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, v podcaste rozpráva aj o tom, že algeziológ nastupuje vtedy, keď bežná liečba bolesti chrbta jednoducho nepomáha.

silne bolesti chrbta

Chronické bolesti chrbta má štatisticky každý druhý človek. Približne tretina ľudí z tejto skupiny pacientov trpí na dlhodobé a zároveň veľmi silné bolesti chrbta. Práve touto kombináciou problémov s pohybovým aparátom sa zaoberá algeziológia, čo je relatívne neznámy pojem. Do ambulancie algeziológa sa „len tak“ prísť nedá, musí vás do nej poslať špecialista či obvodný lekár.

„Kde iný končia, my začíname. My obvykle nastupujeme po zlyhaní bežnej liečby našich kolegov,“ vysvetľuje docent Igor Martuliak, prednosta Kliniky algeziológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Práve tu sa pýšime unikátom na Slovensku v podobe Ambulancie intervenčnej algeziológie.

Chronická bolesť chrbta

V podcaste s docentom Igorom Martuliakom sa dozviete aj o tom, že chronická bolesť chrbta vzniká vtedy, keď zlyháva mozog a miecha, teda orgány, ktoré bolesť vedú, umožňujú jej vnímanie a za normálnych okolností ju aj tíšia. Nie však vtedy, keď dochádza k ich poškodeniu, vtedy sa bolesť stáva dlhodobou a trvať môže neprestajne a veľmi intenzívne aj niekoľko rokov.

Aj chronická bolesť chrbta sa však väčšinou dá liečiť, dôležité je ale zistiť  jej príčinu. Ako zistíte, že chronickou bolesťou chrbta trpíte, aká liečba je pre vás vhodná a čo odporúča pacientom s chronickými bolesťami chrbta odborník?

Celý podcast s docentom Igorom Martuliakom o algeziológii nájdete v úvode tohto článku.