Bankovanie na bolesti svalov aj prechladnutie: Kedy mu dať šancu?


Masáž pomocou špeciálnych baniek prekrvuje kožu, popoháňa metabolizmus a tým vyplavuje škodliviny z tela von. Bankovanie je staré viac ako 5-tisíc rokov a používa sa po celom svete aj v súčasnosti . Patrí medzi alternatívne metódy liečenia a pomáha pri mnohých zdravotných problémoch. V čom bankovanie vlastne spočíva a kedy sa ho oplatí vyskúšať?

co je bankovanie

Táto starodávna liečebná metóda postupom času zakotvila v tradičnej čínskej medicíne a praktikovala sa dokonca ešte skôr, než sa zrodila známejšia akupunktúra. Pri bankovaní sa používajú špeciálne sklenené, gumové či silikónové banky, ktoré sa vďaka podtlaku prichytávajú na boľavé miesta. A následne dokážu účinne skoncovať s bolesťou, či už svalov, kĺbov alebo chrbtice.

Bankovanie má bohatú históriu

Rôzne výskumy ukazujú, že bankovanie sa praktikovalo už 3 000 rokov pred našim letopočtom. Prvé dôkazy používania baniek na masáže v starovekej Číne sú datované do roku 1 000 pred naším letopočtom. Číňania tak síce bankovanie pravdepodobne nevymysleli, no výrazne ho zdokonalili. Ide teda o  prastarú metódu, ktorá dodnes lieči ľudí po celom svete.

Masáž bankami pomáha proti bolestiam chrbta i samotnej chrbtice, dokáže uvoľniť stuhnuté svaly, zlepšuje krvný obeh, odstraňuje problémy s trávením a dokonca pôsobí aj proti celulitíde. Pozitívne pôsobí aj pri prechladnutí či migréne. Uvádza sa , že bankovanie má priaznivý vplyv na detoxikáciu organizmu. Naviac sa upraví funkcia príslušných vnútorných orgánov. To všetko vďaka tomu, že bankovanie dokáže veľmi intenzívne prekrviť masírované tkanivo, čo klasická masáž v takom rozsahu nezvládne.

vyhody bankovaniaDôležitý je podtlak

Ak sa chystáte na svoju prvú masáž pomocou baniek, musíte počítať s tým, že možno bude trocha bolestivá. Banka sa totiž musí na postihnuté miesto prisať, a to vďaka tomu, že sa v sklenenej nádobke vytvorí vákuum. To vzniká vtedy, keď terapeut priloží k hrdlu banky horiacu sviečku alebo zvitok. Žeby vám bankovanie popálilo kožu sa ale obávať nemusíte. Okraje baniek zostanú príjemne chladné. Aj keď bankovanie podstupujú vo väčšine prípadov ženy, táto masáž je rovnako vhodná aj pre mužov.

Aby došlo k intenzívnemu prekrveniu masírovaného „bankovaného“ miesta, je nutné nechať banky prichytené približne 5 až 20 minút. V priebehu tejto doby by ste mali cítiť, ako sa svalstvo prekrvuje a postupne uvoľňuje. Vopred však počítajte s tým, že táto metóda má za následok malé modriny, ktoré sú ale žiaduce. Nemusíte sa strachovať, za pár dní zmiznú.

Banky môžete skúsiť aj doma

Bankovanie môžete vyskúšať aj doma. Budete potrebovať sadu na bankovanie. Na domáce masáže sa neodporúčajú sklenené banky, pri ktorých sa vákuum vytvára pomocou plameňa. Ideálna je na to sada na bankovanie s pumpičkou, ktorá v bankách vytvorí potrebný podtlak alebo banky vyrobené zo silikónu. Určite je ale lepšie využiť  odbornosť a skúsenosti terapeuta, ktorý túto liečbu používa.