Prečo dať pri bolesti chrbta prednosť „béčkam“ pred liekmi proti bolesti?


Keď sa dostaví bolesť, siahame väčšinou po rýchlej „náplasti“ v podobe analgetík. Dôležité je však bolesť liečiť, nielen krátkodobo potláčať. Opakujúcu sa bolesť chrbta by sme mali riešiť zmenou každodenných stereotypov - pohybových návykov a v neposlednom rade sa zamerať na liečbu poškodených nervov chrbta.

vitamíny skupiny B

Aj keď je bolesť nepríjemná, je prvým signálom toho, že niečo nie je v poriadku. Slúži teda ako obranný mechanizmus a nemali by sme ju ignorovať. Mali by sme mať pritom na pamäti, že poškodené nervy chrbta sa z večera do rána nevyliečia. Ich hojenie chce svoj čas.

Bolesť ako výstraha

Bolesti chrbta sú veľmi časté. Alarmujúce je najmä to, že za väčšinu z nich si môžeme sami. Pri dlhodobej a opakovanej bolesti sa preto neoplatí otáľať a mali by sme navštíviť lekára. Pri takejto návšteve by mal pacient čo najpresnejšie popísať svoje problémy. Na základe takejto anamnézy a následne vyšetrenia dokáže lekár určiť správnu diagnózu a nastaviť následnú liečbu.

Pomôžu „béčka“

Lieky na bolesť sú často to prvé, po čom pri bolesti siahneme. Analgetiká pomôžu len krátkodobo. Bolesť chrbta však treba liečiť, nielen potláčať. Opakujúcu sa bolesť chrbta by sme mali riešiť najmä zmenou pohybových návykov a užívaním liekov s vysokým obsahom vitamínov B s preukázaným regeneračným a protizápalovým účinkom. A pretože je bolesť často výsledkom nášho dlhodobého zanedbávania chrbtice, tak aj samotná liečba, či už hovoríme o fyzioterapii, cvičení alebo podpornej regeneračnej a protizápalovej liečbe, potrvá nejaký čas.

A aby sa poškodené nervy chrbta dokázali znovu „zahojiť“, je v tomto prípade potrebná ich dlhodobá, hĺbková a pravidelná regenerácia prostredníctvom vitamínov skupiny B. Pravidelný prísun vitamínov B1- benfotiamínu, B6 a B12vo vysokých dávkach sa postará o výživu nervov chrbta, a tým lieči aj samotnú príčinu bolesti.

vitamíny B1 B6 B12

Tieto vitamíny majú aj analgetický účinok a urýchľujú hojenie poškodených nervových vlákien. Priamo podporujú metabolizmus utlačeného nervu a svalu ovplyvnením niekoľkých enzýmov, zlepšujú ich zásobovanie krvou, čím napríklad urýchľujú odstraňovanie škodlivých látok. Regenerácia poškodených nervových vlákien je tak síce dlhodobý proces, avšak dobre vyživované nervové bunky sa lepšie hoja, sú silnejšie a schopné lepšie odolávať poškodeniu a vzniku bolesti.

Lieky proti bolesti neponúkajú dlhodobé riešenie

Prevencia v podobe zdravého životného štýlu je ideálna. Pokiaľ vás chrbát ale už bolí, musíte svojmu telu uľaviť, čo väčšinou znamená siahnuť po analgetikách, teda liekoch proti bolesti. Pamätajte ale na to, že ich úlohou je zaistiť úľavu od akútnej bolesti, no neliečia jej príčinu.

Pri častom a dlhodobom užívaní liekov proti bolesti sa môžu objaviť napríklad bolesti žalúdka, hlavy, poruchy trávenia, srdcovo- cievne ochorenia alebo poškodenie obličiek. Nadmerná spotreba analgetík môže paradoxne bolesť predlžovať. Opakovanú bolesť chrbta preto treba riešiť a liečiť včas, nie len potláčať vo chvíli, keď sa objaví.