Lieky na bolesť chrbta – ako je to s ich dlhodobým užívaním?


Bolesť chrbta je jednou z najčastejších príčin, prečo navštevujeme lekára a stretne sa s ňou v živote takmer každý. Akútna bolesť chrbta sa dá riešiť pomocou voľnopredajných liekov proti bolesti. Ak je však bolesť spôsobená dlhodobými zlými návykmi aj jej liečba bude behom na dlhú trať.

lieky proti bolesti chrbta

Bolesť chrbta nevzniká v dôsledku jedného prudkého pohybu, ale je výsledkom dlhodobého zanedbávania chrbticePríčin bolesti chrbta môže byť hneď niekoľko – od úrazu až po nesprávny životný štýl. Zlé držanie tela, nesprávny sed alebo zdvíhanie bremien nesprávnym spôsobom, nedostatok pohybu alebo naopak, preťažovanie chrbta. To všetko sú vplyvy, ktoré dávajú chrbtu zabrať každý deň. Postupne tak dochádza k degeneratívnym zmenám chrbtice, ktoré sa jedného dňa ohlásiť v podobe nepríjemných bolestí.

Vznik bolesti chrbta

Poškodené platničky a poruchy kĺbov majú spoločné meno, ktorým je porucha funkcie svalov chrbta. Svaly, vďaka ktorým dokážeme sedieť, sa napríklad dlhodobým zaťažovaním a nesprávnym spôsobom sedu skracujú. Naopak svaly, ktoré majú na starosti dynamický pohyb najmä stabilizáciu chrbtice, ochabujú.

Medzi oboma skupinami svalov tak nenápadne a pomaly dochádza k nerovnováhe, čo môže mať za následok nesprávne postavenie jednotlivých stavcov oproti sebe, ktoré vedie k poškodeniu medzistavcových kĺbov, platničiek a následne aj nervových štruktúr a z toho vyplývajúce opakované bolesti chrbta.

Identifikujte príčinu bolesti chrbta

Práve v týchto prípadoch často siahame po liekoch proti bolesti. Je však potrebné mať na pamäti, že analgetiká, alebo lieky proti bolesti, prinášajú úľavu len na chvíľu. Bolesť síce poľaví, ale jej príčina zostáva neznáma a nevyriešená, preto sa znova a znova vracia. Časté užívanie liekov proti bolesti naviac nepomáha, ale naopak škodí. Nadmerná spotreba analgetík môže bolesť predlžovať. Objaviť sa môžu napríklad bolesti žalúdka, hlavy, poruchy trávenia alebo dokonca aj poškodenie obličiek. Opakovanú bolesť chrbta je preto potrebné liečiť, nielen potláčať vo chvíli, keď sa objaví. 

lieky na bolesť

Keďže je bolesť výsledkom nášho dlhodobého zanedbávania chrbtice aj samotná liečba potrvá nejaký čas. Aby sa nervy chrbta dokázali znova „zahojiť“, je potrebná ich dlhodobá a pravidelná regenerácia pomocou účinnej trojkombinácie vysokých dávok vitamínov benfotiamín (B1), B6 a B12, ktoré vyživujú poškodené nervy chrbta, pomáhajú liečiť samotnú príčinu bolesti chrbta.

Identifikujte príčinu bolesti chrbta

Ak sa chcete zbaviť opakovanej bolesti chrbta je potrebné zmeniť svoje každodenné návyky a pohybové stereotypy. Ak máte nadváhu, skúste nejaké to kilo zhodiť, ak fajčíte, pokúste sa prestať. Snažte sa vyhýbať stresu, alebo ho skúste aspoň obmedziť. Naučte sa správne sedieť, nastavte si správnu výšku monitoru počítača, niekoľkokrát za deň sa ponaťahujte a nehrbte sa nad mobilným telefónom. Doprajte si kvalitný matrac a ťažké predmety zdvíhajte nohami, nie chrbtom. 

Prečítajte si aj: Ktorý sed je ten správny?

Veľmi vhodné je aj pravidelne cvičiť a posilňovať, pričom stačí len niekoľko minút denne. Dôležitá je pravidelnosť– skúsiť môžete napríklad pilates, vďaka ktorému posilníte oporné svaly chrbta.