Liečba dlhodobej bolesti chrbta je beh na dlhú trať. Čo o nej musíte vedieť?


Dlhodobá bolesť chrbta trvá dlhšie ako tri mesiace. Pritom bolesť môže na určitú dobu ustúpiť, no vracia sa a v prípade, že sa nerieši, môže časom spôsobovať každodenné problémy. Liečba dlhodobej bolesti chrbta je beh na dlhé trate. Začína sa správnou diagnostikou.

dlhodoba bolest chrbta

Ten, kto trpí dlhodobou bolesťou chrbta nám dá za pravdu – nejde o nič. Dôležité je preto navštíviť odborníka, ktorý určí príčinu chronickej bolesti chrbta. Liečba chronickej bolesti chrbta je náročnejšia, než liečba akútnej bolesti chrbta.Lekár musí brať ohľad aj na psychosociálny kontext a iné ochorenia pacienta.

Sedavý spôsob života ako hlavný vinník

Najčastejšou príčinou bolesti chrbta sú nesprávne návyky v životnom štýle a zlé držanie tela. Týka sa to troch štvrtín všetkých prípadov a spozornieť by mali najmä tí, ktorí majú sedavé zamestnanie a väčšinu pracovného dňa strávia na kancelárskej stoličke pred monitorom počítača. Hrbením sa v neprirodzenej pozícii sa dlhodobo namáha chrbtica, vznikajú bolesti, ktoré sa môžu vliecť po dlhý čas. Dlhodobá bolesť chrbta by sa nemala podceňovať. Samotná diagnostika a liečba je individuálna. Prevencia spočíva v správnom držaní tela, pravidelnom cvičení a znižovaní hladiny stresu na minimum.

Čo sa cvičení týka, tých pre zdravý chrbát je mnoho – od nenáročného strečingu pri počítači a prechádzok cez jogu, tai chi, zdravotné cvičenie až po plejádu individuálnych a skupinových športových aktivít.

Kde vás bolí chrbát?

Najproblémovejšou oblasťou chrbta býva spodná oblasť chrbtice, nazývaná aj kríže. Tá je zaťažená najviac, pretože nesie váhu celého trupu, hlavy aj horných končatín a prenáša pohyb z dolných končatín na trup.

Bolesť chrbta sa však môže objaviť aj v iných častiach chrbta, napríklad v oblasti hrude či krku. Najčastejšie túto bolesť spôsobujú preťažené svaly, medzistavcové kĺby a platničky, ktoré plnia funkciu tlmičov. 

Ďalšou kategóriou sú neuropatické bolesti spôsobené postihnutím nervových koreňov. Prejavujú sa často bolesťou, ktorá vystreľuje do končatiny. Príčinou bolesti chrbta môže ale byť aj poranenie – úraz či bolesť spôsobená ochoreniami ako je zápal, infekcia alebo nádorové ochorenie.

Poriadne potrápiť vedia aj bežné, tzv. nešpecifické bolesti, ktoré sú spôsobené preťažením pohybového aparátu. Najčastejšie sú dôsledkom nesprávnych pohybových návykov a ak sa neriešia vedú k štrukturálnym zmenám. Preto je pri viactýždennej alebo opakovanej bolesti chrbta vždy zásadné navštíviť odborníka, ktorý určí správnu diagnózu a nastaví liečbu.

opakujuca sa bolest chrbta

Ako si uľaviť od bolesti chrbta?

Vhodná je aj hĺbková regenerácia a výživa poškodených nervov prostredníctvom vysokých dávok trojkombinácie vitamínov benfotiamín – B1, B6 ​​a B12, ktorá pomáha liečiť samotnú príčinu bolesti chrbta.

Ako si uľaviť od bolesti chrbta?

Pri dlhodobej bolesti chrbta si dajte záležať na každom, dokonca i banálnom pohybe, ktorý vykonávate. Utieranie prachu, umývanie okien, ale aj záhradkárčenie či zdvíhanie ťažkých predmetov – to všetko vykonávajte tak, ako odporúča škola chrbta. Nezabúdajte, že chrbát sa opotrebúva aj pri dlhom sedení, či už za volantom alebo počítačom.