PODCAST: Najčastejšie otázky o dlhodobej bolesti chrbta – odpovede od rehabilitačnej lekárky Evy Dúbravovej


Dlhodobá bolesť chrbta je tá, ktorá trvá viac ako tri mesiace. Bolesť môže na určitú dobu ustúpiť, ale vracia sa. A ak sa nerieši môže sa stať každodennou. Podľa rehabilitačnej lekárky MUDr. Evy Dúbravovej sa liečba dlhodobej bolesti chrbta začína úpravou funkčnosti držania tela. Rehabilitácia formou cvičenia či masáží nastupuje až potom. Čo by ste ešte mali vedieť o chronickej bolesti chrbta?

otázky o bolesti chrbta

Každý, kto zažil dlhodobú bolesť chrbta určite potvrdí, že nejde o nič príjemné. Liečba chronickej bolesti chrbta je beh na dlhé trate a z večera do rána bolesť jednoducho neodíde. Dôležité je pritom navštíviť odborníka a podstúpiť diagnostiku. „Diagnostika chronických ťažkostí je náročnejšia, ako keď ide o akútnu bolesť chrbta,“ vysvetľuje MUDr. Eva Dúbravová a dodáva, že pri diagnostike sa zvažujú mnohé premenné ako psychosociálny kontext či iné ochorenia, ktorými pacient trpí. 

Podcast o akútnej bolesti chrbta: PODCAST: Najčastejšie otázky o akútnej bolesti chrbta – odpovede od rehabilitačnej lekárky Evy Dúbravovej

Na každom pohybe záleží

Pri dlhodobej bolesti chrbta je veľmi dôležité dať si záležať na každom jednom, hoci aj banálnom pohybe, ktorý vykonávame. Utieranie prachu, umývanie okien, ale aj záhradkárčenie či dvíhanie ťažkých predmetov – to všetko by sme mali vykonávať správne tak, ako káže škola chrbta. Nezabúdajme ani na to, že chrbát sa opotrebúva aj pri dlhom sedení, či už za volantom alebo počítačom v kancelárii.

Ako riešiť dlhodobú bolesť chrbta a je vhodné popri nej napríklad športovať? V podcaste v úvode článku odpovedá MUDr. Eva Dúbravová. Pre viac podcastov navštívte našu sekciu Podcasty.