PODCAST: Vitamíny skupiny B vo forme lieku skrátia liečbu bolesti chrbta a znížia množstvo užívaných analgetík, hovorí PharmDr. Foltánová


Poškodené nervy chrbta sa hoja veľmi pomaly, rýchlosťou len 1 milimeter za deň. Vitamíny skupiny B, konkrétne vitamíny B1, B6 a B12, môžu tento proces urýchliť v prípade, že sa užívajú spolu, v dostatočne vysokých dávkach a dlhodobo. Po splnení týchto troch kritérií môžu nielen uľaviť od bolesti, ale aj znížiť množstvo užívaných liekov od bolesti.

vitaminy skupiny b podcast

Keď nás bolí chrbát, zvyčajne automaticky siahame po liekoch proti bolesti. „Pacienti by nemali zabúdať, že liečba bolesti chrbta je kombináciou nefarmakologickej a farmakologickej liečby. Ide o celý životný štýl,“vysvetľuje farmaceutka PharmDr. Tatiana Foltánová. Či už ide o bolesť akútnu, opakujúcu sa alebo bolesť dlhodobú, respektíve chronickú, hojivý proces poškodených nervov chrbta môžeme podporiť a urýchliť užívaním vitamínov B vo vysokých dávkach.

Benfotiamín sa lepšie vstrebáva

Práve trio vitamínov B1, B6 a B12 sa ukázalo byť účinné v boji proti bolesti chrbta, pričom veľmi nápomocný je benfotiamín, teda vstrebateľnejšia forma vitamínu B1. Tieto vitamíny je pritom vhodné užívať v dostatočne vysokých dávkach podľa odporúčaného dávkovania a dostatočne dlhý čas.

Prečo je trojkombinácia vitamínov B1, B6 a B12 účinná práve na bolesť chrbta sa dozviete v podcaste s farmaceutkou Tatianou Foltánovou v úvode tohto článku.