PODCAST: Najčastejšie mýty o bolesti chrbta: S akými sa v ambulancii stretáva doktorka Eva Dúbravová?


Je v liečbe bolesti chrbta magnetická rezonancia smerodajná, je röntgen naozaj zastaraná metóda v diagnostikovaní pôvodu bolesti chrbta a je šport synonymom rehabilitácie? O najväčších mýtoch, s ktorými sa v ambulancii stretáva, nám v podcaste porozprávala doktorka Eva Dúbravová, ktorá sa špecializuje v odboroch neurológia a rehabilitácia.

mýty a fakty o bolesti chrbta

Do ambulancie lekára často prichádzame s pomerne jasnou predstavou o tom, čo nám je a ako by mala vyzerať diagnostika či prípadná liečba. Doktorka Eva Dúbravová so špecializáciou v odboroch neurológia a rehabilitácia priznáva, že sa s týmto fenoménom stretáva naozaj často a „samodiagnostikovaných“ pacientov stále pribúda. S akými najčastejším mýtmi o liečbe bolesti chrbta sa vo svojej praxi stretáva?

Kedy pomôže magnetická rezonancia? 

Magnetická rezonancia sa v súčasnosti považuje za akési primárne vyšetrenie, röntgen zasa za vyšetrenie zastarané. Aký má na to názor lekárka? „Pacienti prídu a na otázku, čo ich trápi, mi podajú výsledok magnetickej rezonancie. Magnetickú rezonanciu ale určite neliečime,“ vysvetľuje MUDr. Eva Dúbravová a jedným dychom dodáva, že aj röntgen má svoje opodstatnenie, napríklad pri úrazoch, kedy je prvou voľbou pri diagnostike problému. 

Viac mýtov o liečbe bolesti chrbta nájdete v podcaste v úvode tohto článku. Nezabudnite preskúmať aj celú sekciu  Podcasty o liečbe a prevencii bolesti chrbta.