PODCAST: Najčastejšie otázky o akútnej bolesti chrbta – odpovede od rehabilitačnej lekárky Evy Dúbravovej


Ľudí, ktorí vyhľadávajú lekársku pomoc s bolesťou chrbta, je čoraz viac. Pacientami sa pritom stávajú stále mladšie ročníky, čo súvisí najmä so sedavým spôsobom života a nedostatočným množstvom pohybu. Čo by ste mali vedieť o akútnej bolesti chrbta a o možnostiach jej liečby?

akútna bolesť chrbta

Prichádza náhle, je silná a často nás obmedzuje v bežných denných činnostiach. Reč je o akútnej bolesti, ktorá sa u ľudí objavuje čoraz častejšie a čoraz častejšie trápi aj mladých ľudí. Podľa rehabilitačnej lekárky MUDr. Evy Dúbravovej ide o následok sedavého spôsobu života, ktorý vedieme a zároveň minimálneho množstva pohybu, ktorý vykonávame. 

„Seklo ma“ a čo s tým?

Keď sa objaví náhla bolesť chrbta, ľudovo povedané „nás sekne“, človek zostáva ako ochromený. Niekedy je najlepším riešením vyčkať, využiť silu suchého tepla a úľavovej pozície v pohodlí domova. Ak však silná bolesť chrbta neodchádza ani po niekoľkých dňoch, resp. sa zhoršuje, navštíviť by sme mali lekára.

„Ak má pacient akútnu bolesť chrbta, v prvom rade by mal vyhľadať praktického lekára,“ hovorí MUDr. Eva Dúbravová, ktorá dodáva, že príčina bolesti chrbta nemusí vychádzať vždy len z pohybového aparátu. Aj preto je dôležité, aby všeobecný lekár urobil základnú diferenciálnu diagnostiku takejto bolesti, zvážil odoslanie pacienta k príslušnému odborníkovi.

Chcete sa dozvedieť, ako si uľaviť od náhlej bolesti chrbta? Tipy a triky sa dozviete v podcaste v úvode tohto článku alebo v našej sekcii Podcasty.