Najčastejšie príčiny bolesti chrbta u žien


Bolesťami chrbta trpí do istej miery väčšina dospelých ľudí. V tomto blogu sa budeme venovať ženám, u ktorých môže pri bolestiach chrbta zohrávať svoju úlohu hneď niekoľko ďalších faktorov. A tie netreba podceňovať. Viete, o ktoré ide?

bolest chrbta u zien

Asi každá žena už vie, že nosiť ťažkú kabelku stále na rovnakom ramene sa nevypláca, rovnako ako ani celodenný pobyt v topánkach na vysokom opätku či hrbenie sa. Okrem týchto doslova notoricky známych príčin bolesti chrbta však existujú aj také, o ktorých sa toľko nerozpráva. Aj keď nie sú také obvyklé neznamená to, že nedokážu napáchať poriadnu šarapatu.

Zapálené obličky

Síce relatívne zriedkavý, no o to nepríjemnejší a bolestivejší je prípad, keď bolesť chrbta v bedrovej časti pochádza z obličiek, presnejšie povedané z ich zápalu. V tomto prípade je možno bolesť cítiť v oblasti medzi posledným rebrom a krížovou kosťou. Miesto je veľmi citlivé na dotyk či tlak a výrazná bolesť môže vystreľovať do celého chrbta.

Akútny zápal obličiek so sebou obvykle prináša aj ďalšie výrazné príznaky, akými sú horúčka, zimnica, triaška či zvracanie. Niekedy sa môžu vyskytnúť aj príznaky infekcie dolných močových ciest, teda pálenie, rezanie, časté nutkanie na močenie alebo prítomnosť krvi v moči. 

V niektorých prípadoch môže ženy trápiť chronický zápal obličiek, ktorý vie byť obzvlášť zradný pre výskyt len miernych príznakov. Aj preto by ženy nemali podceňovať ani len mierne príznaky, ako napríklad pobolievanie brucha či chrbta. V prípade akútneho aj chronického zápalu obličiek je naozaj vhodné vyhľadať lekársku pomoc. 

Menštruácia a tehotenstvo

Predmenštruačný syndróm sa objavuje až u 70 percent žien, a to v období dvoch týždňov pred menštruáciou. Hormóny v krvi spôsobujú to, že ženy pociťujú kŕče v podbrušku, a tie môžu viesť až k silnej bolesti spodného chrbta.

Počas menštruačného cyklu dochádza v dôsledku hormonálnych zmien k prechodnému uvoľneniu väzov, podobne ako je to v tehotenstve. To zvyšuje náchylnosť k vzniku blokád a následne bolesti v dolnej časti chrbta. V tehotenstve navyše hrá významnú úlohu zmena postavenia panvy a povolenie brušných svalov. Hormonálne zmeny v tele ženy síce neovplyvníme, k úľave od bolesti si však môžeme dopomôcť tejpovaním, polohovaním a odborne vedeným cvičením.zasady spravneho sedu

Prechod či menopauza

V mladosti sa ženské telo vyrovnáva ľahšie s nedostatkom pohybu, občasnou nezdravou stravou či sedavým spôsobom života. Príchodom klimaktéria, teda prechodu, sa však veľa vecí mení a väčšina žien musí pre svoje telo začať robiť oveľa viac.

Platí však niekoľko zásad. Ak trávite väčšinu dňa na kancelárskej stoličke, dbajte na zásady správneho sedu. Ak väčšinu dňa prechodíte, naučte sa chodiť a stáť správne a v žiadnom prípade sa nepreťažujte. V opačnom prípade si o bolesť chrbta doslova žiadate. Nezabúdajte ani na to, že s pribúdajúcim vekom strácajú nervové bunky schopnosť odolávať poškodeniam a vzniku bolesti.

Keď je problém vážnejší

Bolesti chrbta môžu súvisieť aj s ďalšími, oveľa závažnejšími ochoreniami, ako je osteoporóza, rakovina maternice alebo vaječníkov či dokonca pľúc.

Ak sú vaše bolesti dlhodobé, situácia sa nelepší alebo máte podozrenie na vážnejší zdravotný problém, s návštevou vášho praktického lekára neotáľajte. Ten určí ďalší diagnostický postup, prípadne zaháji liečbu Vašich ťažkostí.