Ktorý sed je ten správny?

MUDr. Eva Dúbravová


„Ak sa chcete zbaviť alebo predísť bolesti chrbta, je nesmierne dôležité, aby ste aj tie najbežnejšie denné činnosti - pracovné stereotypy - vykonávali správne a s čo najmenším dopadom na váš chrbát," hovorí MUDr. Eva Dúbravová.

spravny sed na stolicke

Sed je dnes najčastejšou statickou polohou a sedavý spôsob života je jedna z hlavných príčin bolesti chrbta. Správne (hlavne dlhodobé) sedenie zaťažuje chrbticu: preto minimálne 1x za hodinu zmeňte polohu - postavte sa, prejdite sa, zacvičte si.

Ako správne sedieť?

Na stoličke sedíme tak, aby sme s panvou boli čo najviac vzadu a bedrová oblasť sa dotýkala opierky, ktorá je nastavená na 90°-100° uhol voči sedacej ploche. Chodidlá by mali byť vždy celou plochou na zemi a s predkoleniami by mali mať 90° uhol. Dôležité je postavenie panvy, ktorá by mala byť ľahko klopená dopredu. Toto postavenie nám zabezpečí podpretie bedrovej oblasti chrbta. Kolená sú od seba na šírku panvy a výšku sedadla by sme mali nastaviť tak, aby pri položení rúk na klávesnicu bol 90° uhol v lakťoch a ramená voľne dole, zároveň hlava a krk v predĺžení chrbtice.

Ako správne sedieť pri počítači si pozrite aj na videu.

ako sediet na stolicke spravne

Sed s vypodložením chodidiel

Odľahčenie dolnej časti chrbta ale aj kĺbov dolných končatín dosiahnete podložkou pod chodidlami. Podložku pod chodidlá je potrebné použiť ak patríte k ľuďom nižšieho vzrastu a výška sedacej plochy stoličky neumožňuje kontakt chodidiel s podložkou.

dynamicky sed na lopte

 

Dynamický sed

Aj tu je nutné zachovať všetky zásady správneho sedu. Na fitlopte môžete sedieť niekoľkokrát za deň, hlavne ak cítite únavu, nedokážete sa sústrediť na prácu, či vnímate preťaženie až bolesť chrbta. Na fitlopte však neseďte viac ako 2 hodiny.

sed na podlozke

Sed s polohovacím klinom na sedacej ploche stoličky.

K ťažkostiam v dolnej časti chrbta sa často pridruží aj preťaženie bedrových kĺbov (koxartróza). Hlavne vtedy je vhodné na sedaciu plochu stoličky položiť polohovací klin. Jeho zvýšená zadná časť zlepší správne klopenie panvy a zvýši uhol trup – stehná. Tým prispeje k odľahčeniu a zníženiu bolestivosti bedrových kĺbov ako aj driekovo-krížovej časti chrbtice.

sed na vysokej stolicke

vysoký sikmy sed

Vysoký sed

Pri tomto druhu sedu ide skoro o stoj, a ten menej zaťažuje dolnú časť chrbta. Uhol trup – stehná sa blíži k 180°. Vysoký sed môžete využiť v práci ale aj v domácnosti (žehlenie, umývanie riadu).

 

 

 

Netreba zabúdať ani na sedenie za volantom, najmä pri dlhších cestách. Návod na to, ako správne nastupovať do auta či sedieť pri šoférovaní vám ponúknu videá v Škole chrbta.