5 pomocníkov na bolesť krížov či krčnej chrbtice


Bolesť chrbta, krížov či krčnej chrbtice trápi v súčasnosti čoraz viac ľudí, za čo môže prevažne sedavý spôsob života. Aj keď je bolesť len mierna a v živote nás nijako výrazne neobmedzuje, nemala by sa brať na ľahkú váhu. Poradíme vám, ako bolesti chrbta predchádzať.

cvicenie pri bolesti chrbta

Ako „kríže“ označujeme miesto prechodu dolného bedrového stavca do krížovej kosti. Práve táto oblasť býva najčastejšie postihnutá bolesťami, pretože je náchylná na preťaženie. Je tomu tak preto, že na tomto pomerne malom mieste sa stretávajú vplyvy chrbtice a panvy a na ňu nadväzujúcich bedrových kĺbov a dolných končatín. Aby sme sa bolesti vyhli, a to nielen v oblasti krížov, mali by sme mať doma zopár užitočných pomôcok.

Penový valec

Penový valec, nazývaný aj roller, je športová pomôcka určená na samomasáž, ktorá sa dá využívať na uvoľnenie svalov chrbta, krku, hrudníka, ale aj dolných a horných končatín. Jednoducho si naň ľahnete a „vaľkáte“ sa po miestach, ktoré potrebujete uvoľniť či poriadne prehriať. Niekedy to môže byť mierne bolestivé, nenechajte sa však odradiť. Začínajte opatrne a tlak, ktorý kladiete na masírované miesta, zvyšujte postupne.

Bedrová opierka

Bedrová opierka je skvelá pomôcka, ktorá pomáha predchádzať vzniku bolesti chrbta a podporuje správne držanie tela pri sedení. Znižuje tlak na medzistavcové platničky chrbtice v oblasti krížovej a je ideálna pre vytvarovanie driekovej lordózy. Dá sa pripevniť takmer na všetky druhy stoličiek, dokonca aj na sedadlo do auta.

Obväz

Aj keď sa snažíte na chrbát myslieť a sedieť rovno, väčšinou vám to vydrží len prvých pár minút a potom sa „spustíte“ do pôvodnej pozície. V tomto prípade vám poslúži celkom obyčajný obväz. Zviažte ho do kruhu, preklopte ho do tvaru osmičky a nasaďte si ho na ramená a chrbát. Pritiahnite ho natoľko, aby váš chrbát držal rovno silou vlastnej vôle. Keď sa zabudnete, obväz vás jemne potiahne v podpazuší a vy sa tak opäť narovnáte.

akupresurna podlozka

Hrejivý vankúšik

Hrejivý vankúšik by mala byť povinná výbava každej domácnosti. Jednoducho a rýchlo sa nahrieva pomocou mikrovlnnej rúry a teplo vyžaruje rovnomerne. Používať sa dá na bolesť krčnej chrbtice, ale aj na uvoľnenie stuhnutého svalstva či v boji proti stresu a napätiu. Využiť ho môžete aj pred masážou, rehabilitáciou alebo doma, napríklad po športovom výkone.

Akupresúrna podložka

Dalo by sa povedať, že pri bolestiach chrbta sa môže akupresúrna podložka javiť ako taký malý zázrak. Aby sa dostavila úľava, nemusíte vynaložiť žiadne úsilie, stačí si na ňu totiž ľahnúť alebo si ju priložiť na konkrétne boľavé miesto. Akupresúrna podložka zvyšuje mikrocirkuláciu krvi, pomáha pri uvoľnení svalstva, aktivuje tvorbu lymfy a podporuje krvný obeh. Rýchlo a účinne zbaví bolesti a ukázalo sa, že je nápomocná aj pri liečbe migrény či nespavosti.

Kedy navštíviť odborníka?

Všetky pomôcky vymenované vyššie slúžia skôr ako prevencia než liečba bolesti chrbta. Pri akútnej bolesti chrbta či krčnej chrbtice často pomôže analgetikum, pri blokáde sa však skôr obráťte na skúseného fyzioterapeuta alebo chiropraktika. Odborník vám chrbát „napraví“ špeciálnymi pohybmi, ktoré by ste však doma skúšať nikdy nemali, inak si môžete skôr uškodiť ako uľaviť od bolesti.