4 najčastejšie príčiny bolesti bedrovej chrbtice

Bez Bolesti Chrbta


Najviac zaťažovaným úsekom chrbtice je bedrová oblasť, ktorá nesie váhu celého tela a zároveň je to miesto, kde dochádza k pohybu z dolných končatín na trup. Bolesti bedrovej chrbtice pramenia najčastejšie z nerovnovážneho zaťažovania skupiny chrbticových svalov, ktoré slúžia na stabilizáciu. Prejavy bolesti závisia na jej príčinách, väčšinou však ide o bolesti vyžarujúce do bedier, zadku či stehien.

priciny bolesti bedrovej chrbtice

Príčiny bolesti

Opotrebované medzistavcové platničky. Tie bývajú častým zdrojom bolesti najmä u starších ľudí. Medzistavcové platničky sú umiestnené medzi jednotlivými telami stavcov chrbtice a ich zmyslom je tlmiť tlak a nárazy, ktoré vznikajú vo vzpriamenej polohe tela. Platničky sú tvorené elastickým tkanivom - to má ale s pribúdajúcim vekom tendenciu ubúdať a platničky sú čím ďalej tenšie, čo má za následok, že stavce sa približujú viac a viac k sebe. Často potom dochádza k utláčaniu nervov, čo vyvoláva bolesť v bedrovej oblasti chrbta, resp. bolesť vyžaruje do dolnej končatiny.

Svalová dysbalancia

Je najčastejšou príčinou bolesti bedrovej oblasti chrbta, najmä u mladších ročníkov. Svalová dysbalancia označuje stav, keď sú niektoré chrbtové svaly preťažené a iné zas ochabnuté. Kľúčovou pre udržanie vzpriamenej polohy trupu ako postojačky, tak v sede, pohybe pre jeho celkovú stabilitu, je skupina svalov tzv. stabilizátorov trupu. Ich preťažovanie je výsledkom zlého držania tela a chybných pohybových stereotypov (ako nosíme tašky, zaväzujeme si šnúrky či ako vstávame z postele). Negatívnu úlohu zohráva aj nadváha. Preťažovanie svalov ide často ruka v ruke s ťažkou manuálnou prácou.

Ústrel

Bolesti bedrovej chrbtice môže vyvolať aj dráždenie (resp. tlak) sedacieho nervu. To sa ozve napríklad pri zdvíhaní hlavne (nesprávnom) ťažkých predmetov, po prudkom pohybe. Názvy ako ústrel, alebo lumbago označujú všetky rovnakú vec - prudkú bolesť bedrovej oblasti spojenú s reflexným stiahnutím svalov.

Choroba vnútorných orgánov

Bolesť bedrovej oblasti chrbta môže byť aj príznakom ochorenia vnútorných orgánov. Najčastejšie je spájaná s chorobami obličiek, u žien potom s gynekologickými ochoreniami. Aj keď je zložité rozpoznať, či je bolesť spôsobená svalovým preťažením, alebo ťažkosťami s obličkami, je dôležité na túto variantu myslieť, pretože môže ísť o zápal obličiek, resp. močového mechúra či pohlavných orgánov. Ten, pokiaľ prejde do chronickej fázy, môže viesť aj k trvalému poškodeniu obličiek. Pri ochorení obličiek je bolesť chrbta lokalizovaná medzi kosť krížovú a posledné rebro. Ak toto miesto na pár sekúnd pritlačíte, ucítite prudkú a tupú bolesť, ktorá vychádza zvnútra.

Prevencia je dôležitá!

Pre to, aby nás bedrová oblasť chrbta vôbec nezačala bolieť, môžeme sami urobiť veľa. Predpokladom úspechu je správny postoj a sed, v ktorom žiaľ v dnešnej dobe trávime čoraz viac času. Či už v kancelárii, alebo za volantom. Dlhému sedeniu sa zrejme nevyhneme. Vhodné je preto vypodložiť si bedrovú oblasť chrbta najrôznejšími pomôckami, aby bola fyziologicky zakrivená do miernej lordózy. Využiť môžete špeciálne pomôcky ako malý overball alebo McKenzieho lumbálny valec, postačí ale i zložená mikina. V spolupráci s rehabilitačnou lekárkou sme pripravili niekoľko videí, ako správne vykonávať aj tie najbežnejšie denné činnosti, napríklad ako sedieť v aute či ako z neho vystupovať. Nájdete ich na blogu a postupne budú pribúdať.

A čo keď vás už bolesti bedrovej chrbtice trápia? Najúčinnejšia možnosť je v tomto prípade cvičenie, a to aspoň 10 minút, minimálne dvakrát za deň. Predtým je ale vhodné poradiť sa so špecialistom – lekárom, fyzioterapeutom.