Vedeli ste, že aj chrbtica môže mať pruh?

Bez Bolesti Chrbta


Väčšina z nás pruh pozná ako bolestivú hrčku v oblasti brušnej steny, najmä však v okolí slabín. V prípade, že sa nelieči, môže sa zväčšovať alebo prípadne “zauzliť”. Vzniká napríklad tak, že sa do nej zvnútra natlačí črevná kľučka a môže dôjsť k jej pricviknutiu. V tom momente, ide naozaj do tuhého - okrem intenzívnej bolesti sa opuch zväčšuje a môže dôjsť až k zápalu, ktorý môže mať fatálne dôsledky. Zlou správou je, že existuje pruh (prietrž) chrbtice, respektíve medzistavcovej platničky.

pruh chrbtice

Ako vzniká "pruh" medzistavcovej platničky

Chrbtica sa skladá zo stavcov, ktoré chránia miechu a sú nevyhnutné pre správne držanie trupu a tým aj celého tela. Medzistavcové platničky nachádzajúce sa medzi jednotlivými stavcami, fungujú ako akési „tlmiče“ nutné pre správny a bezbolestný pohyb stavcov. Samotná platnička sa skladá z jadra, ktoré je v obale - akomsi prstenci. Ak chrbticu výrazne zaťažujete (napríklad pri práci), preháňate to so športom alebo si zvolíte nevhodnú pohybovú aktivitu, dochádza k nadmernému stláčaniu platničiek, čo môže časom viesť k ich poškodeniu. Pokiaľ nezačnete problém riešiť, hmota platničky “vyskočí” do chrbticového kanála (zjednodušene: kúsok tlmiča sa už medzi stavce nezmestí a vytlačí sa von). Ak dôjde k natrhnutiu prstenca platničky a jadro sa z nej vysúva, hovoríme o hernii - “pruhu”. Takto vysunutá časť medzistavcovej platničky môže tlačiť na nervové korene alebo miechu. Výsledkom takéhoto “chrbticového pruhu” je najčastejšie bolesť, ale môžu to byť aj poruchy citlivosti či hybnosti, a to v oblasti trupu ale aj končatín.

pruh medzistavcovej platničky


Začína to nevinne, ale...

… môže to skončiť až ochrnutím. Podľa závažnosti (veľkosti), ale aj smeru (do stredu alebo na stranu) „vysunutia“ platničky z medzistavcového priestoru a jeho tlaku na citlivé štruktúry v miechovom kanáli môže človek pociťovať rôzne ťažkosti – bolesť v oblasti chrbta, často vystreľujúcu do končatín. Spozornieť by sme mali aj pri pocitoch tŕpnutia či mravčenia v končatine či končatinách. Stav, ktorý už vyžaduje akútny zásah lekára, nastáva vtedy, ak sa objaví porucha vyprázdňovania (moč, stolica) a oslabenie končatiny.

Liečba? Od bežných analgetík až po operáciu

Konkrétna liečba záleží na závažnosti zmien. Najefektívnejšie je celý proces podchytiť už na začiatku. Spravidla sa začína konzervatívnou liečbou. Pri akútnom stave je to kombinácia kľudu na lôžku a liekov pomáhajúcich zmierniť bolesti a uvoľniť svaly. V tejto fáze sa odporúča užívať aj vysoké dávky vitamínov skupiny B, ktoré vyživujú nervy v oblasti chrbtice, urýchľujú ich regeneráciu a robia ich odolnejšími. Pokiaľ tento spôsob liečby nezaberie, dôsledky “pruhu” sú závažné alebo pacient trpí bolesťami viac ako 6 týždňov, na rad prichádza zváženie operácie. Ale tým sa možnosti liečby nekončia - dôkladná komplexná rehabilitácia je nevyhnutná.

Preto nepodceňujte prevenciu

Ak chcete predísť pruhu medzistavcovej platničky, je nutné myslieť na prevenciu a neriešiť problém až keď sa nemôžete kvôli bolesti pohnúť. Veď mnoho môžete pre svoje stavce a platničky spraviť už dnes:

  • Pravidelne sa hýbte - ideálna je chôdza.
  • Dávajte si pozor pri zdvíhanie ťažkých predmetov zo zeme - myslite na správnosť pohybových stereotypov.
  • Sústreďte sa na správny postoj a sedenie.
  • Udržujte si optimálnu telesnú hmotnosť.
  • Vyhýbajte sa neprimeranej záťaži chrbtice.
  • Pravidelne športujte, ale v rozumnej miere.
  • Zadovážte si kvalitný matrac na spanie a stoličku na prácu.