Ako vybrať správnu obuv: Viete, kedy je čas na tú ortopedickú?


Ortopedické problémy sú jednou z najčastejších civilizačných chorôb. Ich príčina však býva väčšinou pomerne banálna a na vine môžu byť zlé topánky. Tie môžu spôsobiť nielen bolesť nôh, ale aj nesprávne držanie tela. Ako ale topánky vybrať tak, aby naozaj sedeli a nohy netrpeli?

vyber obuvi

Ortopedické problémy – problémy s pohybovým aparátom – sú jednou z najčastejších civilizačných chorôb. Ich príčina však býva väčšinou pomerne banálna a na vine môžu byť zlé topánky. Tie môžu spôsobiť nielen bolesť nôh, ale aj nesprávne držanie tela. Ak sa stav nerieši, môžu sa postupne vytvárať zmeny štrukturálne –  posunuté platničky. A s nimi už nie je ďaleko k bolesti chrbta. Často trpia aj kĺby a svaly lýtok. A to všetko väčšinou úplne zbytočne. Ako ale topánky vybrať tak, aby naozaj sedeli a nohy netrpeli?

Na nákup obuvi poobede

Topánka, ktorá vám ráno sedela dokonale, sa môže poobede stať príliš úzkou a narobí viac škody ako úžitku. Je to tak preto, že nohy po celom dni naberajú na objeme. Aj preto je topánky lepšie nakupovať v poobedňajších hodinách. Pred kúpou si vždy vyskúšajte obe topánky. Keďže človek nie je symetrický, jedna noha môže byť väčšia alebo širšia než tá druhá. Práve podľa tej väčšej či širšej nohy vyberajte vhodnú veľkosť topánok. Topánku, v ktorej je menšia noha, môžete vyplniť pomocou vložiek do topánok, ktoré zakúpite priamo v predajni obuvi. 

Nie nadarmo sa hovorí, dvakrát meraj a raz rež. Veľkosť obuvi deklarovanú výrobcom na krabici berte vždy len ako orientačnú. Vaša veľkosť sa bude líšiť od jedného výrobcu k druhému. Je teda dôležité topánky dôkladne vyskúšať. Ak sa chcete v topánkach cítiť naozaj dobre, pozerajte aj na materiál, z ktorého sú vyrobené. Pre zdravé a pohodlné obutie bez bolesti sú lepšie topánky z prírodných materiálov, s odľahčenou, mäkkou a pružnou podošvou a so zdravotnými prvkami – s ohľadom na čas, ktorý v topánkach strávite, je dobré zvoliť si prvky na podporu priečnej a pozdĺžnej klenby, teda anatomicky tvarované.

Kedy zvoliť zdravotnú obuv?

Zdravotná obuv je vhodná na každodenné použitie, či už pracujete v zdravotníctve, gastronómii, kaderníctve alebo v kancelárii. Uľavujete tak unaveným chodidlám a podporujete správne držanie tela. Mäkká vložka naviac tlmí chôdzu, a tak šetrí vaše kĺby.

ortopedicka obuv

A ako na jej správny výber?

  • Topánka sa musí ohýbať tam, kde ľudské chodidlo. Mala by teda mať pružnú špičku a zároveň aj dobre sedieť. Prsty aj päta musia mať okolo seba niekoľko milimetrov priestor. Inými slovami – nemôžete mať nohu ani na úplnom začiatku topánky, ani na jej úplnom konci. 
  • Najlepšie materiály sú prírodné: useň alebo textil. Sú mäkké, priedušné a absorbujú vlhkosť. Veľmi dobre však poslúžia aj syntetické materiály, ako napríklad lorika. Pri modeloch s pevnou špičkou oceníte vetranie pomocou perforácie usne malými dierkami. Na celodenné nosenie sú ideálne topánky s antibakteriálnou úpravou.
  • Cena nemusí byť rozhodujúca. Do dobrej zdravotnej obuvi investovať polovicu výplaty nemusíte. Dobre poslúžia aj lacnejšie modely. Na plastové sandále z tržnice však zabudnite. 
  • Ak potrebujete pevný postoj alebo ak pracujete v miestnosti s keramickou dlažbou, určite oceníte topánky s protišmykovou podrážkou.
  • Nezabúdajte, že topánky s masážnou vložkou nie sú určené na celý deň. Masáž chodidiel si doprajte tak hodinu denne. Potom vložku vymeňte. Alebo zvoľte takú, ktorá je masážna len z jednej strany.