Týchto pomocníkov sa oplatí mať doma – uľavia od bolesti chrbta

Bez Bolesti Chrbta


Aspoň jedenkrát za život trpia bolesťami chrbta až štyria ľudia z piatich. Akútna bolesť chrbta nás tak môže prepadnúť celkom nečakane. Nie je treba hneď panikáriť, zvládnuť ich môžete aj sami. Aby si vás bolesť nenašla, vyplatí sa preto mať doma pre všetky prípady niekoľko „pomocníkov“, ktorí nezaberú veľa miesta a dokážu uľaviť nielen boľavému chrbtu.

pomocky na cvicenie

Overball

Použitím overballu podporíte správne držanie tela pri sedení na stoličke. Skvelým pomocníkom Vám bude nielen doma ale aj v kancelárii. Hlavne ak trávite celý deň sedením za stolom. Tlakom overballu totiž dochádza k stabilizácii dolnej časti chrbta a tým k napriameniu trupu ako celku. Overball môžete využiť aj na ľahké cvičenie počas dňa. Ide o cviky na uvoľnenie preťažených pohybových štruktúr ale aj na posilnenie nečinnosťou oslabených svalov. Tip: Keď budete po niekoľkých hodinách sedenia za stolom cítiť, ako vám tuhne krčná chrbtica, skúste cvik na natiahnutie a uvoľnenie. Ako na to? Napol nafúknutý overball držte v obidvoch dlaniach za hlavou. S výdychom mierne tlačte hlavu do overballu a smerom dohora. Narovnávajte chrbticu. Rukami overball fixujte, netlačte nimi proti hlave.

Penový valec

Penový valec alebo roller je športová automasážna pomôcka, ktorú môžete využívať nielen na uvoľnenie svalov chrbta ale aj krku, hrudníka alebo horných či dolných končatín. Jednoducho si na neho ľahnete a „váľate“ sa po mieste, ktoré potrebujete uvoľniť alebo prehriať. Procedúra môže byť niekedy až prekvapivo bolestivá, nenechajte sa ale odradiť. Začínajte veľmi opatrne a tlak kladený na masírované miesto zvyšujte iba zľahka. Aj cez túto bolesť je však váľanie sa na valci veľmi príjemné a návykové, a pokiaľ si z neho urobíte pravidelnú rutinu, uvidíte, že sa vám svaly poďakujú. A ako vybrať ten pravý? Plášť valca môže byť buď hladký, alebo s výstupkami, ktoré stimulujú dotyk plochy alebo špičiek prstov. Najkvalitnejšie valce majú povrch rozdelený tak, aby ste si mohli vybrať, ktorú jeho časť chce používať.

cviky s penovym valcom

Hrejivý vankúšik

Termo vankúšik prináša úľavu pri bolestiach krčnej chrbtice, šije, ramien, dokáže uvoľniť stuhnuté svalstvo aj uľaviť od stresu a napätia. Vyberať môžete z niekoľkých druhov – bedrový vankúšik, či vankúšik za krk, plnený gélovými guličkami alebo čerešňovými kôstkami. Tie sú veľmi obľúbené aj vďaka tomu, že sa náplň krásne prispôsobí tvarom tela a kôstky naviac danú oblasť príjemne premasírujú. Čerešňové kôstky majú naviac vynikajúcu schopnosť akumulovať teplo a dokonale prehrievajú problémové partie. Vankúš sa ľahko a rýchlo nahreje v mikrovlnnej trúbe a rovnomerne vyžaruje blahodárne prírodné teplo. Využiť ho možno tiež pred masážou, rehabilitáciou alebo v domácom prostredí pre bežnú relaxáciu unavených partii tela po náročnom športovom výkone.