Škola chrbta: Čo robiť, aby vás pri upratovaní neseklo?


Opakovaným a častým bolestiam chrbta je možné zabrániť dlhodobou liečbou a prevenciou – správnym vykonávaním každodenných činností, aktívnym životným štýlom a dlhodobou výživou poškodených nervov chrbta. Vedeli ste napríklad, že chrbtu nevedomky škodíme napríklad aj pri vykonávaní bežných domácich prác?

ako upratovat spravne

Chrbát musí pri niektorých činnostiach zvládať až 270-percentné zaťaženie. Stačí pritom naozaj banalita, ako napríklad zdvíhanie vedra s vodou nesprávnym spôsobom. Rovnako aj pri utieraní prachu, vysávaní či umývaní okien často chrbát dostáva zabrať viac, než je nutné. Opakované bolesti alebo dokonca blokáda chrbta je tak výsledkom toho, ako sa k svojmu chrbtu chováme. 

Nebezpečné predklony

Určite ste už niekedy počuli, že sa nemáte predkláňať. Prečo je lepšie si k vedru pri žmýkaní handry čupnúť, než sa predkláňať? Pretože to váš chrbát ocení. Skúste sa inšpirovať u malých detí. Tie sa často hrávajú v drepe, pretože je to pre ne prirodzené a ich chrbát je pritom rovný. Ak niečo robíte v sede, skontrolujte si techniku sedu. Nohy by mali byť opreté o podlahu a všade, kde sa nám ohýbajú ruky a nohy by mal byť pravý uhol. Akonáhle ste schopní sa hrbiť, sedíte nesprávne. Správne nastavenie vám nedovolí telo povoliť.

Rovný chrbát a noha vpred

Pri vysávaní, umývaní okien, žehlení alebo varení sa snažte mať chrbát čo najrovnejší. Odborníci navyše odporúčajú stáť jednou nohou mierne vpredu alebo vzadu, prípadne s jednou nohou položenou na podložke. Tak môžete prenášať váhu z nohy na nohu a šetriť si chrbát pred zbytočným preťažovaním.

Ak musíte zdvíhať ťažké predmety, zohnite sa do mierneho podrepu a bremeno zdvihnite. Dajte si pritom pozor na to, aby ste nemali pri samotnom zdvíhaní ohnutý chrbát. Pamätajte na to, že najhoršie je pre chrbát zdvíhanie a presúvanie ťažkých predmetov rotáciou, teda z boku pred seba. Pri zdvíhaní ľahkých predmetov si predkročte jednu nohu vpred, aby ste hmotnosť zdvíhali viac cez nohy než chrbát. Veľký nákup si ideálne rozdeľte do dvoch tašiek a neste ich s narovnaným chrbtom.

umyvanie okien

Vianočné upratovanie

Blížia sa Vianoce a s nimi aj predvianočné prípravy. Predvianočné upratovanie je ideálne si rozdeliť na kratšie a menšie úseky a realizovať ich postupne. Činnosti striedajte tak, aby telo nebolo v strnulej polohe alebo pri monotónnej činnosti príliš dlho. Takou činnosťou je napríklad umývanie okien alebo vešanie závesov, kedy máme ruky hore a hlavu v záklone alebo vysávanie, kde sú ruky dole a chrbát v predklone. K riziku svalového preťaženia pri umývaní okien predovšetkým v zimných mesiacoch prispieva aj chlad a prievan. Je preto potrebné myslieť aj na adekvátne oblečenie alebo na umývanie okien využiť skôr jesenné dni.

Škola chrbta

Svoj chrbát chráňte každý deň. Navštívte našu Školu chrbta, kde nájdete mnoho tipov, ako na to. Nájdite si skúseného fyzioterapeuta a začnite s rehabilitáciou a najmä s cvičením, ktoré je tiež ideálne ako prevencia bolesti chrbta. Je fascinujúce, že už 5 až 10 minút aktívnej činnosti denne dokáže divy.