PODCAST: Prvá pomoc pri vysunutej platničke je jednoznačne úľavová poloha, vysvetľuje neurológ Milan Grofik


Termín „vysunutá platnička“ je veľmi dobre až chronicky známy. V skutočnosti však ide o ľudové pomenovanie platničkovej choroby. Viete, koho platničková choroba postihuje, či sa jej dá predchádzať a ako pri nej postupovať?

Pojem platničková choroba označuje degeneratívne opotrebovanie platničky, či už z dlhodobého alebo akútneho preťaženia chrbtice. Postihuje ľudí, ktorí nadmerne a pravidelne zaťažujú svoju chrbticu, napríklad pri športe či v práci, ale aj ľudí, ktorí na ňu majú genetickú predispozíciu. Podľa neurológa MUDr. Milana Grofika nám aj pri platničkovej chorobe dáva telo jasný signál, že niečo nie je v poriadku.

Vypočujte si aj: PODCAST: Nie každá bolesť chrbta vyžaduje návštevu lekára. V rozhodovaní pomôžu „red flags“, hovorí MUDr. Grofik

Prezradí ju bolesť v končatinách

V prípade, že vás postihne „vysunutie platničky“, nejde o obyčajnú, nešpecifickú bolesť chrbta, s ktorou si pomôžete sami doma. Aj preto je veľmi dôležité sledovať príznaky, pretože s každou bolesťou chrbta k lekárovi utekať nemusíme.

„Typické pre platničkovú chorobu je, že bolesť vyžaruje, vystreľuje, a to do niektorej z končatín, buď do nohy alebo do ruky,“ vysvetľuje MUDr. Milan Grofik a dodáva, že ak sa dostavia tieto príznaky, je na mieste zájsť k všeobecnému lekárovi, ktorý určí ďalší postup.

Aké sú ďalšie príznaky platničkovej choroby zistíte v podcaste v úvode tohto článku. Nezabudnite preskúmať aj celú sekciu  Podcasty o liečbe a prevencii bolesti chrbta.