PODCAST: Nie každá bolesť chrbta vyžaduje návštevu lekára. V rozhodovaní pomôžu „red flags“, hovorí MUDr. Grofik


Pod nešpecifickou bolesťou chrbta rozumieme bolesť chrbta bežnú, nezávažnú a takú, ktorá vo väčšine prípadov nevyžaduje lekárske ošetrenie. Ako však rozlíšiť či ide o spomínanú nešpecifickú bolesť chrbta alebo o zdravotný problém, ktorý je nutné konzultovať s odborníkom? V rozhodovaní pomôžu takzvané „red flags“.

red flags a bolesť chrbta

Pojem nešpecifická bolesť chrbta je väčšine z nás cudzí, no v skutočnosti sa s ňou stretávame celkom bežne. Ide o bolesť, ktorá vzniká napríklad po nadmernej fyzickej námahe, ako následok nesprávneho držania tela, sedavého spôsobu života alebo vykonávania každodenných činností nesprávnym spôsobom. „Nešpecifická bolesť chrbta zvyčajne nevyžaduje nejakú ďalšiu lekársku diagnostiku ani špeciálnu terapiu a dá sa povedať, že svojpomocne odíde sama,“ vysvetľuje neurológ MUDr. Milan Grofik. Ako však bežný človek rozpozná, či ide naozaj o „bezvýznamnú“ bolesť chrbta, alebo či ide o niečo vážnejšie, vyžadujúce lekársku diagnostiku?

„Red flags“ a bolesť chrbta

Podľa neurológa Milana Grofika je v prvom rade veľmi dôležité sledovať, koľko predmetná bolesť chrbta trvá. Ak ide o chronickú bolesť chrbta pretrvávajúcu dlhšie ako 3 mesiace, je na mieste vyhľadať lekársku pomoc, aby sa zistila príčina bolesti. Okrem časového horizontu nám však môžu byť nápomocné takzvané „red flags“, teda červené vlajky alebo pomyselné výkričníky, ktoré napovedajú, že niečo nie je v poriadku a že ide o špecifickú bolesť chrbta vyžadujúcu lekársku diagnostiku. 

„Ak je tu nejaký príznak, ktorý nepatrí do nešpecifickej bolesti chrbta, tak ho označíme ako red flag,“ vysvetľuje MUDr. Grofik a dodáva, že „red flag“ je jasným signálom toho, že danú bolesť chrbta si už pacient nemá liečiť sám doma, no má navštíviť odborníka.

V našom podcaste v úvode článku sa dozviete o všetkých red flags a ešte omnoho viac. Nezabudnite si prezrieť ani celú sekciu  Podcasty o liečbe a prevencii bolesti chrbta.