PODCAST: Nedá vám bolesť chrbta spávať? Niečo nie je v poriadku

Zdravissimo


Bolesť chrbta predstavuje druhú najčastejšiu príčinu práceneschopnosti a invalidity a skrývať sa za ňou môžu napríklad aj zápalové ochorenia, ktoré s chrbtom ako takým vôbec nesúvisia. Chrbát teda môže bolieť i vtedy, keď mu v samej podstate nič nie je. Aj o tom, prečo je v takýchto prípadoch kľúčová včasná diagnostika a následná liečba, hovorí v podcaste reumatologička a osteologička MUDr. Soňa Dubecká, PhD.

bolest chrbta v noci

Bolesť chrbta trápi väčšinu populácie a prekvapujúce je na nej to, že sa môže prejaviť aj vtedy, keď chrbtu v podstate nič nie je. Súvisieť totiž môže so zápalovými ochoreniami v tele, napríklad s ochorením obličiek alebo čriev. Ako však rozpoznáme vážne zápalové ochorenie chrbta, ktoré je nutné konzultovať s odborníkom?

Útočí v noci

„Zápalová bolesť chrbta je cez deň okej. Keď sa pacient pohybuje, chrbát viac-menej nebolí. Ak je však bolesť kľudová, nočná, pacient nevie spať, ráno sa zobudí stuhnutý a ubolený, vtedy je potrebné navštíviť reumatológa,“ vysvetľuje reumatologička a osteologička MUDr. Soňa Dubecká, PhD. V podcaste tiež upozorňuje, že o takýchto problémoch je nutné informovať svojho všeobecného lekára, ktorý rozhoduje o tom, kam pacienta pošle na vyšetrenie špecialistom. 

Pre viac informácií o tejto téme si vypočujte celý podcast s MUDr. Soňou Dubeckou, PhD., ktorý nájdete v úvode tohto článku.