PODCAST: Keď vidím niekoho, ako dvíha niečo ťažké nesprávne, bolí ma chrbát aj za neho, hovorí medik Tomáš Grondžák

Zdravissimo


Bolesť chrbta nepatrí len k vyššiemu veku, no trápi aj mladých ľudí. Dôkazom je študent medicíny Tomáš Grondžák, ktorý žije s bolesťou chrbta na svoj mladý vek už pomerne dlhý čas – celých 7 rokov. Presne si pritom pamätá na deň, kedy jeho problémy začali. O svojom živote sprevádzanom bolesťou chrbta nám povedal viac v podcaste.

bolest chrbta pri cviceni

Už v trinástich rokoch začal s intenzívnym silovým tréningom a s bolesťou chrbta sa trápi už od puberty, presnejšie od jeho 17 rokov. „Presne si pamätám na ten deň, na ten moment, kedy som v rukách držal 200-kilovú činku, ktorá sa mi šmykla a ja som sa po ňu reflexne zohol. Tak vlastne začali moje problémy, moja cesta,“ spomína si na prvý raz, kedy sa s bolesťou chrbta stretol Tomáš Grondžák. Toho už momentálne môžeme považovať za pacienta s dlhodobou bolesťou chrbta, pretože s ňou vo svojom mladom veku bojuje už celých 7 rokov.

Bolesť príde a odíde

Dnes je Tomáš študentom medicíny a vie, že so svojou chrbticou nezaobchádzal tak, ako by sa patrilo, čo mu jeho pohybový aparát dáva aj patrične najavo. Aj keď je jeho stav stabilizovaný, vníma ho ako horskú dráhu s obdobiami bez bolesti chrbta, ale aj s tými, kedy uňho dochádza k zhoršeniu stavu a k bolestiam. Všetky svoje problémy však vníma tak, že ho mali niečo naučiť a bolesti chrbta ho koniec koncov priviedli k výberu špecializácie na medicíne, ktorou bude neurológia. 

Čo by Tomáš poradil mladým ľuďom s bolesťou chrbta, ktorá sa vracia alebo trvá dlhodobo? Odpoveď nájdete v podcaste v úvode tohto článku.