Opakované bolesti chrbta trápia takmer každého muža nad 40 rokov. Spoznávate sa?

Bez Bolesti Chrbta


Za celý život sa s bolesťou chrbta stretne až 80 % ľudí. S pribúdajúcim vekom samozrejme rastie aj riziko vzniku bolesti, najmä ak vám je viac ako 40 rokov. Bolesti chrbta môžu byť akútne, ktoré netrvajú dlhšie ako 3 mesiace a chronické, ktoré Vás môžu trápiť aj dlhé roky.

opakovane bolesti chrbta u muzov

Ako vzniká opakovaná bolesť chrbta?

Začal vás bolieť chrbát, dáte si liek od bolesti a ono to prejde. Lenže za deň, za dva je bolesť zase späť. Veľmi to neriešite. Stačí že sa trochu ponaťahujete, spíte v trochu inej polohe a bolesť zmizne. Už sú to však viac ako tri mesiace ale bolesť sa stále vracia a je stále intenzívnejšia. Potom stačí málo - stres, prechladnutie alebo napríklad prudký pohyb a na vážne problémy máte zarobené.

Tým, ako chrbticu dlhodobo zanedbávame, umožňujeme vznik degeneratívnych zmien, ktoré sa jedného dňa prejavia. A to pokojne v podobe vysunutej platničky, ktorú potom vnímame ako neustupujúcu bolesť chrbta či končatín.

Pozor na symptómy

Mali by sme myslieť na to, že bolesť chrbta zakaždým nemusí na 100 % znamenať, že jej príčina je schovaná v samotných tkanivách pohybového systému. Niekedy totiž môže byť symptómom, ktorý ukazuje na ochorenie úplne inej časti tela. Napríklad bolesť chrbta môže znamenať, že trpíte zápalom močového ústrojenstva. Muži akéhokoľvek veku, najmä tí nad 40 rokov, by mali taktiež myslieť na pravidelnú prevenciu rakoviny prostaty. Opakované bolesti chrbta môžu byť príznakom pokročilého karcinómu prostaty, žľazy o veľkosti vlašského orechu, ktorá je umiestnená pod močových mechúrom a je súčasťou mužského reprodukčného systému.

Rozhodne si nemusíte pri každom puknutí v chrbte hneď predstavovať tie najčiernejšie scenáre. Existuje mnoho možných príčin bolesti chrbta. Ale aj tak je dobré mať na pamäti, žiadna bolesť, predovšetkým tá dlhodobá a opakujúca sa by sa nikdy nemala podceňovať a mala by sa primerane a včas liečiť.

liecba bolesti chrbta u muzov


Čo môže šance na vznik bolesti chrbta ešte zvýšiť?

Chrbtica je základným pilierom nášho tela. Bez nej by sme nemohli vzpriamene stáť, hýbať sa, dýchať, existovať. Na to, ako veľmi dôležitou súčasťou je, sa o ňu často nedostatočne staráme. Rovnako ako je pre nás samozrejmosťou si ráno a večer umyť zuby, malo by byť samozrejmé sa poriadne každý deň ponaťahovať, prejsť pár krokov naviac a dbať na zdravú a vyváženú stravu. Aké sú príčiny toho, že chrbtica trpí a za ktoré si často môžeme sami?

  • sedavé zamestnanie
  • nadváha i podváha
  • fajčenie
  • nesprávne držanie tela
  • nedostatočná alebo prílišná aktivita
  • nevhodná obuv
  • jednostranná záťaž
  • stres

Keď už je na prevenciu neskoro

Vo chvíli keď vás začne chrbát pravidelne trápiť, je dobré okamžite sa rozhodnúť začať liečiť samotnú príčinu bolesti a nie iba jej príznaky. Liečbu je vhodné podporiť aj vybranými liekmi s regeneračným účinkom. Ale pozor, nezabúdajte, že je dôležité, aby ste vždy rozlišovali medzi výživovými doplnkami a liekmi, ktoré obsahujú liečivé dávky vitamínov. Pre dosiahnutie potrebného účinku je potrebné užívať lieky – vitamíny skupiny B (B1 + B6 + B12) vo vysokých dávkach. Okrem toho, správnu účinnosť – budú mať lieky s dostatočným obsahom vitamínov skupiny B iba vtedy, ak ich budete prijímať pravidelne a dlhodobo (zvyčajne minimálne 4–6 týždňov).