Obľúbené športy bez bolesti chrbta: Ako správne behať, plávať či bicyklovať?


Šport má na ľudský organizmus blahodarné účinky a správna fyzická aktivita môže problémy s pohybovým aparátom výrazne zlepšiť. Aj pri obľúbenom športe ale môžete chrbtu alebo kĺbom ublížiť. Na čo si dať pozor a akých pravidiel sa vypláca držať?

ako spravne behat

Ľudia sa často domnievajú, že v momente, keď sa objaví bolesť chrbta je potrebné so športovaním skončiť. Niektoré športy a formy cvičenia sú však pre ľudí s bolesťami chrbta nielen bezpečné, no dokonca aj prospešné. V skutočnosti je totiž zvýšenie sily a flexibility chrbtového svalstva prostredníctvom vhodného športu jednou z najlepších vecí, čo môžete pre zmiernenie bolesti chrbta spraviť.

Vhodná technika plávania

Plávanie sa považuje za jeden z najzdravších športov vôbec. Samozrejme za predpokladu, že plávame správne. Za plávanie sa považuje minimálne 20 minút aktívneho pohybu vo vode. Aby bolo ale plávanie zdravé, musíme zvoliť správny spôsob plávania.

Najklasickejším a najobľúbenejším spôsobom plávania sú jednoznačne prsia. Mnohí ich však praktizujú nesprávne, a to najmä vtedy, ak plávajú s hlavou vztýčenou nad vodou a na príliš dlhú vzdialenosť. Aby plávanie nevyvolalo bolesti chrbta, dbajte na správnu techniku. Pri prsiach by sa mali obe nohy odrážať súčasne. Správny záber vychádza z kolien, ktoré však nekrčíme pod brucho ani do strán. Sústrediť sa je potrebné aj na paže, ktoré by nemali smerovať doširoka ale šikmo dole. Hlava by pri plávaní pŕs mala byť v neutrálnej polohe – ani predklonená, ani zaklonená.

PODCAST: Športový lekár Pavel Malovič: „Plávať prsia, kraul alebo znak? Keď ide o zdravie chrbta, odpoveď je jasná“.

Správny výber bežeckých topánok

Odborníci tvrdia, že akákoľvek vytrvalostná aktivita, ktorú vykonávame dlhšie ako 20 minút, je priaznivá pre naše zdravie. Medzi takéto aktivity patrí bez debaty aj beh. Základom úspechu je už výber správnych bežeckých topánok. Dôležitý je však aj povrch, po ktorom beháme a v neposlednom rade i to, ako často behávame.

Ak s výberom správnych topánok potrebujete pomôcť, mali by ste zájsť do špecializovaného obchodu, kde vám určite ochotne poradia. Nemusíte hneď investovať do najdrahších bežeckých topánok, aké existujú. Hlavné je to, aby obuv vyrovnávala prípadné nedokonalosti v technike došľapu. Rovnako nepodceňujte techniku behu. Telo by malo byť vzpriamené s miernym náklonom tam, kam bežíte a myslieť by ste mali aj na dýchanie. Nadychujte sa zhlboka nosom a vydychujte ústami. 

A ako často a ako dlho behať? Opäť platí, že čím častejšie a čím pravidelnejšie, tým lepšie pre naše zdravie. Ak s behom ešte len začínate, behajte krátko, no častejšie, ideálne každý deň alebo každý druhý, približne 20 minút. Nikdy sa nezabudnite pred  a po behu ponaťahovať.

ako sediet na bicykli

Zdravá jazda na bicykli

Bicykel sa v súčasnosti teší popularite aj v mestách, stáva sa ekologickou formou dopravy. Jazda na bicykli síce vyzerá jednoducho, ale aj tu je dôležitá správna technika bicyklovania. V jednoduchosti sa dá povedať, že by sme nemali byť nikdy príliš sklonení nad riadidlami preto, že sedíme príliš vysoko. V dôsledku nesprávnej pozície vzniká bolesť nielen v oblasti chrbta, ale aj lýtok, chodidiel či predkolení.

Častou príčinou bolesti chrbta môžu byť aj nárazy do zadnej časti tela či rúk v dôsledku nerovností ciest. Riešením je v tomto prípade úprava sedadla, zmena nastavenia posedu či priamo niektorých komponentov bicykla. Ak s cyklistikou len začínate, vyberajte si radšej rovný terén bez výraznejšieho prevýšenia.

PODCAST: Bicyklovanie a zdravie chrbta ‒ športový lekár Pavel Malovič vysvetľuje pravidlá, ktoré sú pre zdravý chrbát cyklistu zásadné.

Raketové športy sú záťaž

Holdujete squashu alebo tenisu? Pre telo predstavujú raketové športy nadmerné jednostranné zaťaženie, preto sú na mieste kompenzačné cvičenia, ktorými vyvažujeme ich možný negatívny dopad.

Čo sa squashu týka, problematické môžu byť príliš prudké pohyby, ktoré pri ňom vykonávame. Tenis môže zasa škodiť vtedy, keď sa v ňom príliš často podáva, nakoľko ide o náročný pohyb preťažujúci jednu stranu tela. Badminton je síce najšetrnejším zo spomenutých raketových športov, ale aj tu odporúčame začínať s profesionálnym trénerom, ktorý vám predvedie, ako správne na to.