Nejde len o jeden zlý pohyb: Viete, ako vzniká vaša bolesť chrbta?

Bez Bolesti Chrbta


Opakovaná bolesť chrbta nevzniká v dôsledku jedného prudkého pohybu, ale je výsledkom a odrazom toho, ako dlhodobo zanedbávame starostlivosť o základný stavebný kameň nášho tela – chrbticu. Prísť potom k bolesti pritom nie je nič zložité. Pokojne stačí, že zle stojíme, sedíme, nezdravo sa stravujeme, alebo aj to, že spíme na preležanom matraci. Aj vy sa v niektorej z týchto situácií našli? Odporúčame vám preto zotrvať v čítaní tohto blogu.

Počiatok bolesti chrbta

Zlé návyky nie sú jednorazovou záležitosťou. Sprevádzajú nás dlhým obdobím nášho života, čím otvárame dvere dokorán degeneratívnym zmenám chrbtice, ktoré sa skôr či neskôr negatívne prejavia. Pokiaľ navyše telu nedoprajeme pravidelný pohyb a naša denná aktivita spočíva len v pendlovaní medzi školou či zamestnaním, svaly, ktoré by za normálnych okolností mali plniť dôležitú podpornú funkciu, ochabujú. Následkom toho potom dochádza k nerovnováhe, ktorá sa prejaví nesprávnym postavením jednotlivých častí pohybového aparátu voči sebe. Potom už stačí skutočne málo – obyčajné prechladnutie alebo stres, na ktorý naše svaly reflexne zareagujú sťahovaním a kŕčom, čo spôsobí, že sa telá stavcov vydajú smerom k sebe. Vzniknutý tlak je potom prenášaný na medzistavcové platničky a dôsledkom toho môže dôjsť k ich vyskočeniu.

Keď bolia nervy

Mať vyskočenú platničku nie je žiadna sranda, čo potvrdí asi každý, kto si touto nepríjemnosťou už niekedy v živote prešiel. Vyskočením to rozhodne nekončí. Platnička totiž začne tlačiť na priľahlý nerv, ktorý v dôsledku toho nesprávne vyživovaný a začína bolieť. Pokiaľ sa tak deje dlhodobo, nerv sa poškodí. Aby toho nebolo málo, vo svaloch okolo chrbtice sa začnú hromadiť v dôsledku prekrvenia splodiny látkovej výmeny, čo spôsobuje ďalšiu bolesť. Dlhodobý zlý prístup ku zdraviu našej chrbtice nás tak môže vyjsť poriadne draho a môže viesť k poškodeniu medzistavcových kĺbov, platničiek, nervov miechy a z toho vyplývajúcej opakovanej bolesti chrbta.


Prevencia sú vitamíny B

Vo chvíli, keď sme si už nesprávnym prístupom k našej chrbtici privolali problémy je potrebné myslieť na to, aby sme zvýšili prah našej bolesti. Ale pozor, tu však už nebude fungovať klasický postup, že si zoberiete liek od bolesti a budete čakať, kým bolesť prejde - to nie je riešenie. V tejto chvíli nám môže pomôcť len dlhodobé užívanie pravidelných a vysokých dávok trojkombinácie vitamínov B (B1, B6 a B12). Tá obvykle zosilní účinok liekov proti bolesti, skráti dobu ich užívania, alebo umožní ich užívanie v podstatne nižších dávkach, čím chránime aj naše telo od nepriaznivých vplyvov nadmerného užívania analgetík. Vitamíny B zlepšujú výživu nervov a svalov chrbta tým, že zasiahnu metabolizmus utláčaného nervu a svalu ovplyvnením niekoľkých enzýmov, upravujú ich výživu zlepšením ich zásobovania krvou a zrýchlením odstraňovania splodín látkovej výmeny.

Berte lieky, nie doplnky

Nikdy nezabúdajme na to, že pokiaľ nezmeníme svoj celkový životný štýl, problémy s chrbtom sa nám budú neustále vracať. Proces regenerácie poškodených nervových buniek je beh na dlhú trať. Dobre vyživované nervové bunky sa lepšie hoja, sú silnejšie a schopné ďalej odolávať poškodeniu a vzniku bolesti, preto naozaj stojí za to vytrvať. Dbajte na to, aby ste kombináciu vysokých dávok vitamínov B1, B6 a B12 brali pravidelne a dlhodobo, minimálne však tri mesiace. Tieto vitamíny je ideálne prijímať vo forme lieku, pretože len ten vám na rozdiel od výživových doplnkov garantuje obsah určitých účinných látok a skutočné liečebné alebo preventívne vlastnosti.