Bolesti chrbta a slabá imunita - ako spolu súvisia?

Bez Bolesti Chrbta


V súčasnosti trápi väčšinu z nás oslabená imunita. V mnohých prípadoch bez toho, aby sme o tom vedeli. Porucha imunity sa môže prejavovať rôzne. Od zápalu dýchacích ciest, opakovaných viróz, rôznych alergií, astmy až po pravidelné zápaly močových ciest, boreliózu a mnoho ďalších ochorení. Spočiatku môžu vyzerať nevinne, ale ich priebeh sa stáva čoraz vážnejší a napokon spôsobia nepríjemné zdravotné ťažkosti.

bolest chrbta a slaba imunita

K oslabeniu imunity môže prispievať aj stres

Problémy s oslabenou imunitou trápia už malé deti vo veku od 3 do 6 rokov, ale aj starších ľudí nad 65 rokov. To však neznamená, že sa to nemusí týkať aj vás. Pre začiatok stačí, ak sa dostanete do stresovej situácie, alebo dlhodobo riešite nepríjemné starosti, ktoré vás psychicky vyčerpávajú. Aj to môže viesť k oslabeniu imunity a váš organizmus je potom náchylnejší k ochoreniam, ktoré okolo vás doslova len preletia.

Porucha imunity sa okrem iného môže prejaviť aj kožnými problémami, opakovanou nádchou, zvýšenou únavou, bolesťami brucha alebo podbrušia. Je pravdepodobné, že budete náchylnejší k vzniku infekčných chorôb a alergií alebo ďalších závažných ochorení. Jedným z príznakov problémov s imunitou môže byť dokonca aj bolesť chrbta.

Zápal obličiek, ale aj Bechterevova choroba

Častým ochorením vznikajúcim v dôsledku oslabenej imunity je zápal obličiek, teda zápal horných močových ciest, ktorý je zväčša sprevádzaný nepríjemnou bolesťou chrbta. Toto ochorenie postihuje najmä ženy. Pôvodcami sú často baktérie šíriace sa z močového mechúra, a aj preto prichádza zápal močového mechúra súčasne so zápalom obličiek. A k hlavnej príčine – prechladnutiu v skutočnosti stačí málo – chvíľu sedieť na studenej zemi, lavičke alebo nechať sa zlákať prvými slnečnými lúčmi a prechádzať sa vonku iba v tričku, ktoré dosahuje sotva do pása. Ak sa k bolesti v bedrovej oblasti pridajú aj ďalšie príznaky, ako je horúčka, zimnica, bolesť v podbruší alebo častejšie chodenie „na malú“, sprevádzané nepríjemným pocitom pálenia, nikdy tieto príznaky nepodceňujte! V každom prípade odporúčame, čo najskôr navštíviť a absolvovať vyšetrenie u lekára.

slaba imunita


Jedným z vážnejších ochorení, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku nesprávne fungujúceho imunitného systému je Bechterevova choroba. Toto autoimunitné ochorenie je forma artritídy, ktorá najčastejšie postihuje chrbticu a správna liečba ho dokáže iba zmierniť, ale nie vyliečiť. Na vine je imunitný systém - inokedy nezlomný strážca nášho zdravia, ktorý jeden raz urobí chybu - vlastné tkanivo označí za nepriateľa a začne sa proti nemu zubami nechtami brániť. Pri tomto ochorení dochádza k postupnému tvrdnutiu chrbtice. Pacienti sa čoraz viac hrbia a začína im robiť problémy aj obyčajná chôdza. Bechterevova choroba postihuje najčastejšie mužov po 40. roku života, ale to neznamená, že sa to mladších ročníkov alebo žien netýka.

Neviditeľný strážca, o ktorého sa treba starať

Najviac zraniteľná je naša imunita predovšetkým v zimnom období, kedy na nás zo všetkých strán útočia rôzne virózy, častá nádcha a prechladnutie. Ak trpíte každú chvíľu angínou alebo iným infekčným ochorením a lekár vám opakovane predpisuje antibiotickú liečbu, ktorá vo vašom prípade nemá výrazný účinok, na vine môže byť oslabený imunitný systém. Našu imunitu je preto potrebné pravidelne posilňovať a starať sa o ňu tak, ako si zaslúži. Pamätajme na to, že zdravie máme iba jedno.

Všeobecne môžeme povedať, že ak chceme posilniť imunitný systém, mali by sme vždy začať pri úprave svojho životného štýlu. Správnou úpravou jedálnička - zmenou stravovania, obmedzením stresu a dostatkom spánku, svojmu organizmu určite prospejeme. Takisto by sme mali myslieť na dostatočný príjem tých správnych vitamínov, ako je vitamín C, selénu, zinku alebo vyskúšať doplnky stravy s probiotikami. Najmä v chladnejšom počasí tým znížite pravdepodobnosť nachladnutia a nepríjemných viróz.

Ak už dlhodobo zápasíte s bolesťami chrbta, ktoré sú spôsobené zápalovým alebo mechanickým poškodením periférnych nervov a koreňov (napr. radikulárny syndróm), nezabúdajte ani na pravidelný prísun vitamínov B1, B6 a B12, ktoré sa starajú o výživu nervov chrbta. Kombinácia pravidelných a vysokých dávok vitamínov skupiny B zlepšuje metabolizmus a regeneráciu periférnych nervových vlákien, okrem toho sa vďaka svojmu protibolestivému účinku uvoľňuje reflexný kŕč svalstva. Pokiaľ bolesti chrbta pretrvávajú a pridá sa k nim aj niektorý z príznakov ako je horúčka alebo zápal močových ciest, čo najskôr navštívte svojho lekára.