Sedavé zamestnanie nemusí nutne znamenať boľavý chrbát

Bez Bolesti Chrbta


Sedavé zamestnanie dnes živí čoraz viac ľudí, a to aj Slovákov. Niekoľkohodinové sedenie na jednom mieste však so sebou prináša veľké množstvo zdravotných rizík, medzi ktoré patrí aj bolesť krčnej chrbtice a chrbta. Tieto bolesti zväčša nie sú jednorazové, no zvyknú sa počas života pomerne často opakovať. Prečítajte si, ako im prechádzať, alebo ich aspoň zmierniť. Keď si najbližšie sadnete pred váš monitor v práci, spomeňte si na naše tipy.

sedave zamestnanie

Ponaťahujte sa!

Neseďte pri stole ako prikovaní po celý deň. Občas je dobré sa postaviť a prejsť sa, jednoducho zmeniť polohu. A taktiež sa ponaťahovať. Nebojte sa, žiadne zložité úkony v práci predvádzať nemusíte, stačí robiť niekoľko základných cvikov na pravidelnej báze. Skúste sa inšpirovať nasledujúcimi tipmi:

1. Dynamický sed na fitlopte

Posaďte sa do stredu fitlopty, majte rovný chrbát, ramená tlačte smerom od hlavy dole a ľahko dozadu, kolená dajte na šírku bokov. Ruky nechajte voľne položené na stehnách a začnite sa na lopte hýbať smerom nahor a nadol. Celý čas pritom myslite na to, aby ste mali správnu polohu končatín a trupu.

dynamicky sed na fitlopte

2. Uvoľnenie šijových svalov

Sadnite si na stoličku a jednu ruku si prisadnite dlaňou nadol. Druhou rukou si objímte protiľahlú stranu hlavy a pomaly ju ukláňajte smerom k ruke. Jemne zatlačte do ruky, nadýchnite sa, napočítajte do päť, vydýchnite a jemne uvoľnite pohyb do opačnej strany. Po celý čas si dávajte pozor na to, aby ste si rukou na hlavu netlačili a aby bol chrbát stále v jednej rovine. Cvičenie opakujte 2-3x, vymeňte ruky a opakujte na druhej strane.

uvolnenie svalov sije


3. Uvoľnenie bočných svalov trupu

Postavte sa rovno a prekrížte dolné končatiny. Ruky spojte nad hlavou a pomaly sa ukláňajte na jednu stranu. Snažte sa trocha naťahovať v smere úklonu. Pri pohybe sa nepredkláňajte ani nezakláňajte. Opakujte rovnaký postup aj na druhú stranu.

uvolnenie svalov trupu

4. Uvoľnenie svalov dolných končatín

Jednu dolnú končatinu položte na stabilnú stoličku a postupne na nej prenášajte váhu trupu. Nakláňajte sa jemne dopredu a celú dobu myslite na to, aby ste mali rovný chrbát. Keď cvik robíte správne, ucítite natiahnutie svalu vo zdvihnutej dolnej končatine. Celý pohyb opakujte 2-3x a potom končatiny vymeňte.

uvolnenie svalov noh

Liečte príčinu!

Dôvody vzniku bolesti chrbta sú rôzne, pväčšinou však ide o dráždenie nervových štruktúr, a to tlakom alebo zápalom. Ideálnou prevenciou je zdravý životný štýl, no keď už vás chrbát bolí, musíte svojmu telu poskytnúť úľavu a tiež zvýšiť prah jeho bolesti. Ako rvú pomoc často siahame po analgetikách. Musíme si ale pamätať to, že ich účinok je len krátkodobý, pretože analgetiká zaistia len úľavu od akútnej bolesti, ale neriešia jej príčinu. Zamerajte sa preto na regeneráciu a výživu poškodených nervových vlákien pomocou správne zvolených vitamínov, ktoré okrem iného znižujú dlhodobú potrebu dlhodobého užívania analgetík.

Regenerujte poškodené nervy dlhodobo a pravidelne

Vo chvíli, keď sa rozhodnete príčinu bolesti chrbta aktívne liečiť je dôležité, aby ste rozlišovali medzi výživovými doplnkami a liekmi, ktoré obsahujú vysoké, výrobcom garantované, a teda liečivé dávky vitamínov. Správnu účinnosť budú mať lieky s dostatočným množstvom vitamínov skupiny B len vtedy, keď ich budete prijímať pravidelne a dlhodobo. Pre dosiahnutie potrebného efektu je potrebné tieto vitamíny užívať vo vysokých dávkach. Práve tieto vysoké dávky zabezpečia pacientovi len lieky, ktoré vitamíny skupiny B obsahujú, nie však výživové doplnky.