Prvá pomoc pri zaseknutej platničke


Ak ráno neviete otočiť hlavou, bolí vás oblasť krčnej chrbtice až po ramená či pociťujete vystreľujúcu bolesť do hlavy či končatín, môže ísť o "priškripnutú platničku". A tá dokáže pekne potrápiť. Ako si v tejto neľahkej situácii pomôcť od bolesti? Máme pre vás niekoľko tipov.

zaseknutá platnička

Chrbtica je zložená z jednotlivých stavcov. Samotný stavec je tvorený telom a oblúkom. Medzistavcové platničky sa nachádzajú medzi telami stavcov. Zložené sú z väzivového prstenca a rôsolovitého jadra a zjednodušene si ich môžete predstaviť ako také gélové vankúšiky. Ich úlohou je zabezpečiť, aby sa o seba stavce netreli, nenarážali do seba a chrbtica sa mohla plynulo ohýbať.

Ľudovo povedané k vyskočeniu alebo „priškripnutiu“ platničky môže dôjsť z viacerých dôvodov. Príčinou môže byť úraz, zlý - najmä prudký rotačný pohyb (často k nemu dochádza napríklad pri nevhodnej technike športovania), ale v mnohých prípadoch je to dôsledok dlhodobého preťažovania pohybových štruktúr – dlhodobým sedením, nedostatkom pohybu a mnohých ďalších civilizačných faktorov. Ťažkosti môžu prichádzať aj postupne.

Je potrebné povedať, že aj jednotlivé oblúky tiel stavcov sa spájajú kĺbmi a aj tie sa môžu zablokovať a spôsobovať akútnu aj chronickú bolesť chrbtice ale aj vyžarovať do končatiny. Známa a častá je aj bolesť z krížovo - bedrového kĺbu, tzv. „ S-íčka“ pri jeho blokáde

Prvá pomoc pri „zaseknutí platničky“ v dolnej časti chrbta

Prvým signálom je bolesť. Najčastejšie tá pri spomínanom zlom a často rýchlom pohybe. Reakciou je nadmerné stiahnutie chrbticových svalov v danom mieste a bolesť zvyšujúca sa pri určitom pohybe, ako je napríklad záklon, predklon, úklon alebo rotácia. Polohovať a „cvičiť“, skôr povedané prevádzať pohyby by ste potom mali vždy tak aby dochádzalo k úľave. 

Pokiaľ vás postihne náhla bolesť v chrbte alebo ak počas dňa túto bolesť vnímate viac, je vhodné, aby ste si vy aj váš chrbát oddýchli. Ľahnite si na chrbát a dolné končatiny si položte- jednu po druhej, nie naraz na stoličku tak, aby bedrové a kolenné kĺby zvierali 90 - 100 stupňový uhol. Aby ste nepreťažovali krčnú oblasť, vyplňte medzeru medzi chrbtom a krkom malým vankúšom. Táto poloha nesmie bolesť vyvolávať ani ju zhoršovať. Pomôcť môže aj aplikácia suchého tepla - fénovanie 2 - 3x denne po dobu 5 - 10 minút. Namieste sú tiež lieky na uvoľnenie svalov (tzv. myorelaxanciá) či lieky na zmiernenie bolesti.

Aké cviky sú vhodné?

To v ktorej časti chrbtice vnímate bolesť, či je lokálna alebo vyžaruje do končatiny je závislé od miesta zmeny, preťaženia. Rovnako aj od toho, či ide o svalové preťaženie, kĺbovú blokádu- rovnako sprevádzanú svalovým napätím, alebo o útlak nervu „ vyskočenou platničkou“.

Je preto veľmi ťažké poradiť vám všeobecné cviky, ktoré by mali uľaviť od konkrétnej bolesti. Ak napríklad vnímate bolesť v oblasti krčnej chrbtice pozvoľna skúšajte pomalý pohyb- ukláňajte hlavu  do strán, rotujte, predkláňajte, prípadne opatrne zakláňajte. Pokiaľ vám niektorá z polôh zvlášť vyhovuje, chvíľu v nej zostaňte a zhlboka v nej dýchajte. Ak cítite, že svaly nepovoľujú a stav sa zhoršuje alebo stagnuje, je na mieste čo najskôr navštíviť lekára.

prva pomoc pri zaseknutej platnickeAko pomôže lekár

Praktický lekár , neurológ, ortopéd vás vyšetria a podľa subjektívnych ťažkostí a objektívneho nálezu určia, aký bude ďalší diagnostický a liečebný postup. Lekár vám môže predpísať lieky proti bolesti či lieky na uvoľnenie svalového napätia v podobe tabliet, mastí a gélov. Prípadne môže vykonať „obstrek“ danej postihnutej oblasti. Lekár vám môže odporučiť aj pokojový režim či ambulantnú fyzioterapiu. Ak pôjde o vážny stav, ktorý nie je možné zvládnuť ambulantnou diagnostikou a liečbou odporučí hospitalizáciu.

Popri liekoch proti bolesti môžete zaradiť aj vitamíny skupiny B, ktoré zvýšia ich efekt a naopak, znížia ich spotrebu. Vhodné je užívanie kombinácie vitamínov B1, B6 a B12 s podporným analgetickým účinkom a schopnosťou urýchliť hojenie poškodených nervových vlákien. Pamätajte, že aby sa poškodené nervy chrbta dokázali znova „zahojiť“, je v tomto prípade potrebná práve ich dlhodobá a pravidelná výživa v správnej dávkovacej schéme.