PODCAST: Dodržiava svoje odporúčania? Rehabilitačná lekárka MUDr. Eva Dúbravová prezradila, ako sa stará o svoj chrbát


Aj lekár je len človek, nie je preto žiadnou raritou, ak sa sám musí liečiť. Bolieva lekára, ktorý sa zaoberá liečbou bolesti chrbta svojich pacientov, jeho vlastný chrbát? Práve na túto tému sme vyspovedali lekárku so špecializáciou v odbore neurológia a rehabilitácia MUDr. Evu Dúbravovú.

ako sa stara o chrbat lekar

Pacienti si často neuvedomujú, že aj lekár, ktorý lieči zdravotné problémy iných, môže mať svoje vlastné zdravotné ťažkosti, často aj rovnaké druhu. Aj lekárka so špecializáciou v odboroch rehabilitácia a neurológia MUDr. Eva Dúbravová priznáva, že jej práca je z časti aj sedavá, prevencia bolesti chrbta preto nie je cudzia ani pre ňu. Aplikujte teda to, čo radí svojim pacientom aj sama na seba?

Škola chrbta je základ

Podľa MUDr. Evy Dúbravovej je absolútny základ dodržiavať svoje vlastné odporúčania smerujúce k jej pacientom. Škola chrbta preto pre ňu nie je cudzia, predvádzanie nesprávnych pohybov jej však robí problém. „Keď mám pacientovi ukázať, ako sa napríklad nesprávne vstáva zo stoličky, musím si tento pohyb nacvičiť,“vysvetľuje.

To však neznamená, že ju niekedy pohybový aparát nepotrápi. „Keď je ťažší deň a bolí ma napríklad šija, treba na túto bolesť jednorazovo alebo na dva-tri dni užívať lieky proti bolesti, aby tá bolesť nechronifikovala,“radí. Jedným dychom dodáva, že na bolesť chrbta napríklad aj vysoké dávky vitamínov skupiny B, konkrétne B1, B6 a B12.

Ak si chcete vypočuť celý podcast o tom, ako sa MUDr. Eva Dúbravová stará o svoj pohybový aparát, vypočujte si podcast v úvode článku. Prezrite si aj našu celú sekciu Podcasty, v ktorej nájdete o liečbe bolesti chrbta omnoho viac.