Naučte sa správne chodiť. Váš chrbát sa vám poďakuje.

Bez Bolesti Chrbta


Ak si myslíte, že pri takej prirodzenej činnosti, akou je chodenie nemôžete nič pokaziť, musíme vás sklamať. Chôdza je bez pochýb jednou z najbežnejších ľudských činností a my sa pri nej, bohužiaľ, dopúšťame obrovského množstva chýb. To by sme však nemali, práve naopak, mali by sme si na na ne dávať pozor a vyhýbať sa im, inak máme zarobené na opakovanú bolesť chrbta. O ktoré chyby ide?

ako sa chodi spravne

Dajte pohov ramenám

Mnohí z nás chodia celý život v akomsi napätí a ramenám vôbec nedoprajeme odpočinok. Tým pádom máme tendenciu hrbiť sa. Myslite na to, aby ste mali ramená uvoľnené a aby smerovali dozadu a dolu. Tým predídete nielen hrbeniu sa, ale aj častej bolesti v oblasti krku.

Ako na správny postoj?

Na správny postoj si musíte dávať pozor najmä vtedy, keď stojíte a ste v pohybe, teda počas chôdze. Sústreďte sa na to, aby ste vždy chodili s hlavou v predĺžení chrbtice, narovnaným chrbtom a podsadnutým zadkom. Ako spoznáte, že stojíte rovno, aj keď sa práve nemáte možnosť skontrolovať v zrkadle? Sústreďte sa na to, aby ste uši mali priamo nad ramenami, ramená priamo nad bokmi a boky presne nad kolenami.

Nepredkláňajte sa

Pri chôdzi majte bradu vždy mierne sklonenú dole, no len do neutrálnej pozície, aby sa vám nestalo, že budete chodiť so sklopenou hlavou. Hlava musí byť vždy v predĺžení chrbtice, pričom by ste sa nemali predkláňať. Vyhnete sa tak tomu, že vám časom narastie hrb a chrbticu ochránite pred zbytočnými bolesťami.

postoj pri chodzi


Pozícia rúk

Ruky je dobré do pohybu počas chôdze aktívne zapájať, a to za predpokladu, že v nich v danej chvíli nič nedržíte. Sú totiž dôležitou súčasťou rovnovážneho systému tela. Najlepšie, čo môžete pre svoje telo urobiť je, že budete mať pri chôdzi lakte ohnuté do 90 stupňov a budete nimi pohupovať pozdĺž tela synchrónne s opačnou nohou.

Nechoďte cez špičky

Správne našľapovanie býva tiež často kameňom úrazu, pretože mnohí z nás chodia „cez špičky“. Po správnosti by sme ale mali došliapnuť na pätu a až potom preniesť váhu na celé chodidlo a odraziť sa prstami od zeme. Poslednou časťou chodidla, ktorá sa dotýka zeme by mal byť palec. Myslite ešte na dve zásady. Keď došľapujete na päty, nedupte pri tom a vyhnite sa aj chodeniu cez vnútornú alebo vonkajšiu hranu chodidla, vezmite to cez jeho stred.

chodidla pri chodzi

Správnou chôdzou k zdravému telu

Aké výhody poskytuje správna chôdza vášmu telu? Po prvé si určite zlepšíte základné držanie tela, spevníte si svaly a dokonca pôsobí aj ako skvelá prevencia pred vyvrtnutím členka. Pravidelnou chôdzou bojujete proti vzniku srdcových ochorení a dokonca aj proti vzniku určitých druhov rakoviny. V neposlednom rade pravidelná chôdza redukuje stres a zlepšuje dýchanie. Pozitívne pôsobí na chrbát a bojuje proti jeho opakovanej bolesti, a to vrátane krčnej a panvovej oblasti.