Liečba bolesti chrbta chladom: Pomôže studená sprcha, kryoterapia či otužovanie?


Liečba bolesti chrbta chladom sa môže zdať na prvý pohľad neobvyklá. V prípade bolesti chrbta totiž človek najskôr myslí na terapiu teplom, napríklad fénovaním či prostredníctvom aplikácie krémov, gélov či náplastí. Avšak metódy využívajúce chlad, sú v rehabilitácii známe a indikované už dávno. Ako vlastne liečba chladom prebieha a prečo stojí za to ju vyskúšať?

liečba bolesti chrbta chladom

Ako sme už naznačili na liečbu bolesti chrbta sa zvyčajne odporúča využiť teplo. Sú ale prípady keď teplo bolesť zhorší. Vtedy je možnosť skúsiť naopak procedúry tzv. negatívnej termoterapie. Tie pôsobia hlavne na zmiernenie bolesti kĺbov, svalových úponov, dokážu uvoľniť stuhnuté svalstvo a sú veľmi účinné aj proti opuchom.Najčastejšie sa využívajú pri poškodeniach pohybového aparátu (kĺbov, svalov a šliach) Pri ich bolesti, preťažení, poranení, často spôsobenom športom.

Terapia chladom – v čom spočíva?

Ľudský organizmus reaguje na extrémne nízke teploty celkovou mobilizáciou. Dochádza tak k zvýšeniu prekrvenia, a tým k zásobovaniu tkanív kyslíkom, k aktivácii metabolizmu a odplavovaniu škodlivín lymfatickým systémom a krvným obehom. K tomu sa navyše stimuluje tvorba hormónov podporujúcich dobrú náladu, aktivuje sa imunitný systém a spustia sa protizápalové procesy. V chlade sa tiež zvyšuje prah vnímania bolesti. A čo ešte? Chlad tiež znižuje svalové napätie, uvoľňuje stuhnutosť, pomáha zlepšovať hybnosť a funkciu kĺbov či zvyšuje rozsah pohybu.

Všetko o kryoterapii

Kryoterapia môže byť lokálna, ale aj celková. Výhodou lokálnej kryoterapie je jej presné zameranie na postihnuté tkanivo a možnosť presného dávkovania chladu s ohľadom na diagnózu. Lokálne aplikovaný chlad zvyšuje následné prekrvenie, pôsobí proti bolestivo, tlmí zápal, regeneruje tkanivá. Celková kryoterapia pôsobí na celý organizmus a výsledkom je celková regenerácia, ovplyvnenie hormonálneho a imunitného systému.

Pri kryoterapii je bolesť obrazne povedané „zmrazená“. Chlad zároveň zabráni zápalu a môže sa tak urýchliť proces hojenia. Okrem bolesti chrbta je terapia chladom účinná pri bolestiach hlavy, preťažení šliach a kĺbov ku ktorému dochádza napríklad pri chronickej osteoartróze.

Liečba chladom, najmä kryoterapia kde sú teploty extrémne nízke, má aj svoje kontraindikácie. Sú to najmä poruchy srdcového rytmu, resp. choroby srdcovo cievneho aparátu, chladová alergia. Ak chceme začať s otužovaním je vhodné poradiť sa s lekárom, pri kryoterapii je to nutnosť.

čo je kryoterapia

Ľadový obklad proti zápalu

Pri natiahnutom svale alebo menšom zranení je ideálnou prvou pomocou ľadový obklad. Či ste si natiahli sval na nohe alebo na chrbte, alebo ste si vytkli členok pri športovej aktivite, najlepšie je začať s ľadom. Ľadový obklad je vhodné použiť ako okamžitú liečbu priamo na postihnuté miesto, čím prispejete k skráteniu doby hojenia a v budúcnosti aj k zjednodušeniu rehabilitácie. Veľmi praktické sú aj gélové vankúšiky, ktoré možno dostať v rôznych veľkostiach a tvaroch a ktoré sa dajú podľa potreby nachladiť aj nahriať. Ak použijete gélové vrecko či napríklad vrecko mrazeného hrášku, nezabudnite  na podklad - uterák alebo bavlnenú utierku.

Na akútnu bolesť chrbta suché teplo

Hovorí sa, že pri náhlej bolesti chrbta pomôže horúca sprcha či vaňa. Opak je však pravdou, bolestivé problémy sa môžu skôr zhoršiť. Mokré teplo prináša krátkodobú úľavu. No po skončení takejto liečby v teplej (horúcej) vani či sprche dôjde k opätovnému stiahnutiu svalstva a bolesť  sa môže ešte prehĺbiť. 

Vhodné je ale tzv. suché teplo, ktoré zaručí pomalé uvoľňovanie strnulých a stiahnutých svalov, vďaka čomu aj akútna blokáda odznie postupne. Na boľavú oblasť aplikujte nahriaty vankúšik, elektrickú deku či podporný pás. Ak však bolesť neustupuje, ba naopak sa stupňuje, je vhodné navštíviť odborníka.