Už ste počuli o loptičkovaní? Táto jednoduchá metóda dokáže uvoľniť nielen chrbtové svaly!

Bez Bolesti Chrbta


Loptičková facilitácia alebo aj zjednodušene povedané „loptičkovanie“, je technika, ktorú vyvinula česká fyzioterapeutka, pani Zdena Jebavá. Metóda bola určená predovšetkým pre liečbu astmatických detí, následne však bola za podpory fyzioterapeutov rozvíjaná ďalej a v dnešnej dobe má širšie využitie nielen vo fyzioterapii. A o akú metódu sa vlastne jedná?

co je loptickovanie

Zjednodušene môžeme povedať, že ide o hladenie tela mäkkou molitanovou loptičkou pomocou jednoduchých a ľahko naučiteľných techník. Fyzioterapeutka Zdena Jebavá predstavila metódu pred viac ako 30 rokmi a od tej doby uľavila jej technika mnohým pacientom.

Na začiatku bola astma

Masáž a terapia molitanovými loptičkami, pôvodne vyrobenými pre „lenivý tenis“, pomáhali spočiatku predovšetkým deťom trpiacim astmou pri zvládaní ich choroby. Metóda ale našla širšie využitie. Je vhodná na uvoľnenie svalov chrbta, hrude, pri chybnom držaní tela, pri problémoch s vedľajšími nosnými dutinami a podobne. Aj vďaka tomu sa loptičkovanie rýchle rozšírilo aj do iných odborov, než je pôvodná detská pneumológia. Mäkké molitanové loptičky si čoskoro našli miesto vo fyzioterapii, ortopédii, chirurgii, neorológii a aj inde.

Úľava fyzická aj psychická

Loptičková facilitácia sa zakladá na princípe teórie akupunktúrnych bodov a využíva vzťah medzi stiahnutím a uvoľnením svalov. Nie je to nič drastického. Terapeut pohybuje loptičkou na tých správnych miestach a po správnych dráhach. S miernym tlakom a bez náhlenia. Metóda má zároveň aj psychoterapeutický účinok. Zmierňuje psychický stres a tým napätie hladkej svaloviny pľúcnych ciest, posilní imunitu a dosiahnete tak lepšiu duševnú pohodu. K normálnemu dýchaniu totiž niekedy stačí iba zmeniť náladu. Skúste to.

ako funguje loptičkovanie

Loptičkovanie pomôže, ale vyžaduje trpezlivosť

Aj keď to tak môže vyzerať, nejde len o povrchovú masáž. Vďaka tým správnym pohybom a tlakom na loptičku možno aj reflexívne pôsobiť na vnútorné orgány. Hladenie mäkkou loptičkou rovnako totiž znižuje napätie svalov okolo dýchacích ciest aj medzirebrových svalov. Dokážu tak uľahčiť odkašlávanie, utlmiť pocity dýchavičnosti a pacientovi umožniť sa doslova znovu poriadne nadýchnuť.

Loptičkovanie napomáha k dosiahnutiu lepšieho stereotypu dýchania, pri ktorom je zapojený aj stred tela. S tým súvisí tiež ďalší benefit – správnou technikou zaistíte lepšie držanie tela, ktoré môžete aj naďalej podporovať aktívnym cvičením. Vo fyzioterapii sa loptičkovanie používa pre zníženie svalového napätia v rámci mäkkých techník. Stretnúť sa s ním môžete pri liečbe artrózy, skoliózy, chybného držania tela alebo vývojovej či získanej vady chodidla a mnoho ďalších. Pamätajte však na to, že je nutné obrniť sa trpezlivosťou. Prvé objektívne výsledky terapie sú zaznamenané až po niekoľkých mesiacoch pravidelných masáží. U loptičkovania je kľúčová pravidelnosť. Nečakajte, že bude hotovo po prvej aplikácii.