Jazdíte radi na bicykli? Jazdíte často? Tak pozorne čítajte

Bez Bolesti Chrbta


Cyklistika patrí k jednému z najobľúbenejších športov. Môžeme ju praktizovať na čerstvom vzduchu, sami, s rodinou, v náročnom alebo naopak relaxačnom tempe. Súčasne je vhodná pre všetky vekové kategórie aj pre tých, ktorí trpia artrózou alebo majú nadváhu. Aj jazda na bicykli má však svoje pravidlá. Mali by sme vždy myslieť na to, či máme bicykel správne nastavený a, či je jazda na ňom pohodlná. Ak tomu tak nie je, môže dôjsť k jednostrannému preťaženiu svalov, čo môže mať za následok nepríjemné bolesti chrbta a chrbtice.

zdrava jazda na bicykli

Sedíte pohodlne?

Jazda na bicykli, či už po cyklotrase alebo v prírode, nám dokáže dobiť baterky, osviežiť myseľ a zároveň zrelaxovať i posilniť telo. Na bicykli síce jazdíme, ale všetko začína pri správnom posede. To, ako na bicykli sedíme, dokáže ovplyvniť nielen náš zážitok z jazdy, ale taktiež má vplyv na naše zdravie. Z nesprávne nastavenej výšky sedla bolia stehná, z nesprávneho sklonu zas chrbát a pozor, tiež veľmi záleží na pozícii riadidiel. Všeobecne môžeme povedať, že by sme sa nikdy nemali k riadidlám príliš nakláňať a mať vysoko nastavené sedlo. Ohnutý chrbát potom tlačí stavcami na medzistavcové platničky, tie sa vydúvajú do strán a tlačia na korene nervov vedúce prevažne do nôh. V dôsledku toho vzniká nielen bolesť chrbta, ale aj lýtok, chodidiel či podkolení.

Bolesti môžu vznikať aj v dôsledku nárazov do zadnej časti tela či rúk, spôsobených nerovnosťami na ceste. Riešením je úprava sedla, zmena nastavenia posedu alebo priamo niektorých komponentov na bicykli. Ak sa vám sedí nepohodlne aj po prenastavení bicykla, hrbíte sa alebo pri jazde pociťujete ťah v chrbte, skúste ho vymeniť za iný. Je možné, že váš bicykel je príliš veľký alebo napríklad je už starý a vy si zaslúžite nový dopravný prostriedok.

Správne nastavený bicykel je základ

Výšku sedla si prispôsobíte najjednoduchšie tak, že si pätu položíte na pedál a nohu si vystriete. Táto výška je ideálna, taktiež myslite na to, že keď šliapete, vaša noha by mala byť v spodnej pozícii vždy mierne pokrčená, nikdy nie však vystretá. Sedlo bicykla si nikdy nenakláňajte príliš dole, nebude sa vám sedieť pohodlne a budete sa z neho skĺzavať. A v dôsledku toho vás môže začať bolieť chrbát. Správne by ste mali mať sedlo rovnobežne so zemou a vo výške sedla mať nastavené riadidlá, prípadne ich mať nastavené o pár centimetrov nižšie. Nižšia poloha riadidiel zlepšuje aerodynamiku a vy sa do bicykla doslova opriete. Z toho dôvodu sú pretekárske riadidlá v kombinácii s nižším sedlom. Vám však odporúčame nastaviť si riadidlá tak, aby ste sa cítili na bicykli predovšetkým pohodlne.

spravne nastavenie bicykla


Myslite aj na vhodnú obuv

Nehľadajte v tom vedu. Obuv, ktorú si vyberiete na bicykel by mala byť dostatočne pevná, uzavretá a s tuhou podrážkou. Určite zabudnite na otvorené sandále, topánky bez ponožiek či žabky! Ani jedno nie je na jazdu na bicykli vhodné, bez ohľadu na to, že nesprávne zvolenou obuvou zbytočne riskujete a môžete si privolať nepríjemné zranenie. Taktiež sa neodporúča jazdiť v topánkach, ktoré majú príliš širokú podrážku, nezmestili by ste sa s nimi na pedále a museli by ste šliapať cez ich hrany.

Pevná obuv vašu nohu nielen ochráni, ale zároveň bude mať vplyv na to, ako dobre a akou silou budete schopní šliapať. Rovnako odporúčame zvoliť topánky so suchým zipsom, tie so šnúrkami by sa mohli zachytiť do reťazí. Ak ste si však takú obuv už kúpili, odporúčame si viazanie zasunúť do vnútra topánok.

Ak trávite na bicykli väčšinu vášho voľného času, oplatí sa vám zainvestovať do cyklistických tretier, ktoré majú vystuženú podrážku. Nohy vás nebudú bolieť ani po dlhej jazde, okrem toho podáte i lepší výkon. A samozrejmosťou je aj prilba, ktorá vás ochráni pri páde.

Na záver

Myslite na to, že jazda na bicykli by vám mala spôsobovať radosť, nie starosť a už vôbec nie bolesť. Pokiaľ vás pri alebo po jazde bolí chrbát, svaly alebo skratka cítite, že to nie je ono, dajte si pauzu a vyjdite si radšej von na prechádzku. Vždy berte ohľad na svoj zdravotný stav a do ničoho sa nenúťte.