Dámy, pozor: Opätky vás môžu dostať až na operáciu!

Bez Bolesti Chrbta


My ženy chceme vyzerať dobre vždy a za každých okolností. Aj preto často vymieňame pohodlné tenisky za vysoké opätky, v ktorých naša postava, či chceme či nie, vyzerá oveľa lepšie. Pravdou však je, že opätky nášmu telu skôr škodia, ako prospievajú, a to najmä vtedy, keď to s ich nosením preháňame.

nebezpecenstvo opatkov

Nepríjemné zdravotné problémy

Časté nosenie vysokých topánok vplýva na celkové držanie tela a môže spôsobiť až deformáciu chrbtice alebo bolesti členkov, bedier, bokov aj kolien, čo predstavuje naozaj nepríjemné zdravotné problémy. Chrbtové svaly sú pri nosení opätkov napnuté a preťažujú sa kĺby na nohách. Väzivový a svalový aparát je oslabovaný, pričom dochádza k preťaženiu priečnej klenby. Preto môže vzniknúť vybočený palec alebo zdeformované prsty, opuchy, otlaky či zarastanie nechtov.

Cesta až na operačný stôl

Takto jednoducho vás frekventované nosenie opätkov môže dostať až na operačný stôl. Diagnóza vybočený palec, známy aj ako hallux valgus, je veľmi bolestivou záležitosťou. Nohy začnú kopírovať špičku vašej lodičky a prsty začnú vybočovať zo svojej prirodzenej osi. Ani samotný operačný zákrok nie je prechádzka ružovou záhradou, pretože sa pri nej používajú skrutky. Nutné je tiež počítať s dlhou, niekoľkomesačnou rekonvalescenciou. Operácia vám však nezaručuje, že sa vám hallux nevráti.

Test achilovky

Vybočený palec nie je jediným problémom, ktorý sa s nosením opätkov spája. Časté sú tiež bolestivé otlaky na prstoch, zarastanie nechtov alebo skracovanie achilovky. Aby ste zistili, v akom stave je vaša Achillova šľacha, sadnite si do drepu. Ak vás zadná strana nohy nepríjemne ťahá, vaša achilovka je zrejme skrátená.

ako vybrat spravne opatky


Opätky a tehotenstvo

Vysoká obuv nejde dokopy s tehotenstvom ani s nadváhou. Keďže pri chôdzi prenášame celú váhu na špičku nohy, pri vyššej váhe sú vhodnejšie skôr topánky s nízkou podrážkou. V tehotenstve sa okrem toho vplyvom hormónov mení elasticita väzov, takže sa mení aj ich schopnosť držať klenbu nohy.

Nie je opätok ako opätok

Keď hovoríme, že vysoké opätky vám môžu spôsobiť veľa zdravotných problémov netvrdíme, že máte nosiť ploché topánky. Pri výbere obuvi dbajte najmä na to, aby mala topánka správne tvarovanú vložku, ktorá nohe poskytne počas chôdze dostatočnú oporu. V prípade, že sa noseniu opätkov úplne nevyhnete, napríklad ak si to vyžaduje vaše povolanie, zvoľte topánky s maximálne 4-centimetrovým opätkom, ideálne poriadne širokým pre váš komfort aj stabilitu.

Ako si vybrať vhodnú obuv?

Ak ste sa po prečítaní tohto článku rozhodli, že vysoké opätky vám za zničený chrbát naozaj nestoja, inšpirujte sa našimi radami, ako na výber vhodnej obuvi.

  1. Zdravá obuv by mala mať pružnú špičku, aby dokázala dôveryhodne kopírovať pohyb ľudského chodidla.
  2. Vyhnite sa neprirodzeným tvarom topánky, napríklad príliš špicatým modelom. Topánka by mala kopírovať tvar nohy, čím predídete otlakom a pľuzgierom.
  3. Chodidlo by v topánke malo mať okolo seba niekoľko milimetrov priestor. Pri výbere sa teda sústreďte na to, aby ste chodidlo nemali na samom okraji vložky.
  4. Zdravá obuv musí dýchať, preto vyberajte priedušné materiály.
  5. Dôležitá je aj podrážka, ktorá by nikdy nemala byť celkom hladká. Vždy si dávajte pozor na to, aby bol na podrážke aspoň mierny vzor, a to aj pri výbere letných topánok.