Jazda na koni môže spôsobiť bolesť chrbta, ale nemusí


Hovorí sa, že pohľad na svet z konského chrbta je o čosi krajší. Svoje o tom vedia najmä profesionálni jazdci, ktorí na ňom trávia pomerne dosť veľa času denne. Na druhej strane je jazda na koni, ako väčšina športov, náročná na pohybový aparát – vykonávať by sme ju preto mali správne. Aby sa nestala jedným z nesprávnych pohybových stereotypov, pre ktorý bude pohybový aparát, najmä chrbtica, trpieť.

jazdectvo a bolest chrbta

Mnohí ľudia označujú jazdectvo za jeden z najkrajších športov vôbec. Ako každý šport, i jazdectvo si však môže vybrať daň na ľudskom zdraví, a to najmä vtedy, ak jazdu na koni nevykonávame správne. Dlhodobým a nesprávnym štýlom jazdenia si totiž môžeme privodiť napríklad veľmi nepríjemnú až chronickú bolesť chrbta, ktorá práve pre jazdcov nie je ničím výnimočným. Ako jej predísť alebo v prípade, že už ju máme – ako sa jej zbaviť?

Rizikoví jazdci

Bolesť chrbta trápi viac ako 80 percent populácie a štatistiky hovoria, že jazdci na koňoch sú na tom ešte horšie – bolesť chrbta či krčnej chrbtice trápi až 85 percent z nich a až 66 percent jazdcov sa sťažuje na bolesť v iných častiach tela, najmä v kolenách. Je tomu tak preto, že jazdci svoj chrbát a kĺby zaťažujú viac než všeobecná populácia. Horšie sú na tom jazdci, ktorí súťažia v skokoch na koňoch, pretože ich chrbát musí uniesť nepredvídateľne silné nárazy pri doskokoch koňa na zem. Ukázalo sa, že jazdci často trpiaci chronickou bolesťou chrbta neraz s touto bolesťou súťažia a trénujú aj viac ako štyri desaťročia, čo je bežná dĺžka kariéry jazdca.

Správny sed na koni

Za bolesťou chrbta u jazdcov je zväčša nesprávne držanie tela na konskom chrbte, teda nesprávny sed v konskom sedle. Najväčším nepriateľom je pritom hrbenie sa. Podobne, ako keď sa hrbíme za počítačom v kancelárii. Správny sed na koni, či už v sedle alebo nie, zahŕňa rovnú líniu chrbta od ucha, cez ramená a boky až po päty. Päty tlačíme do zeme, ramená vzad a brucho máme spevnené, vtiahnuté dnu. Na udržanie tejto pozície sú potrebné silné svaly v oblasti stredu tela (tzv. core). Tento posed jazdcovi zaručí pevné torzo, dokonalý kontakt so svojím koňom, rovnováhu a navyše zdravý chrbát.

Harmonická jazda

Okrem správneho sedu na koni je nesmierne dôležité, aby sa jazdec s koňom pohyboval absolútne synchrónne. Signály, ktoré mu jazdec dáva rukami či nohami by mali prebiehať oddelene od jazdcovho torza, jeho trup by mal teda zostať pevný, až „nehybný“, a v správnej pozícii.

Čo sa skokanov na koňoch týka, pri skokoch sa pozícia tela mení. Trup tela jazdca sa pri výskoku nakláňa vpred a telo jazdca nesú v ideálnom prípade celkom úplne nohy. Skoky vyžadujú veľkú kontrolu svalstva, keďže jazdec čelí zrýchleniu a tiež tlaku pri dopade koňa na zem.

Keď sa objaví bolesť

Bolesť chrbta je signálom toho, že niečo nie je v poriadku. Ak sa u jazdca na koni objaví, je potrebné ju riešiť.V prvom rade skontrolovať nastavenie sedla, výšku strmeňov alebo skontrolovať či prehodnotiť techniku sedu. Ak bolesť pretrváva, je nutné vyhľadať pomoc lekára. Hlavne profesionálni jazdci na koňoch by bolesť chrbta nemali brať na ľahkú váhu.

Lekár môže odporučiť fyzioterapiu, a tiež podpornú vitamínovú liečbu. Na liečbu bolesti chrbta sú vhodné  vysokodávkové vitamíny skupiny B v liekovej forme. Konkrétne trojkombinácia vitamínov B1 – benfotiamín, Ba B12, ktorá prispieva k regenerácii poškodených nervov chrbta a pomáha bolesť chrbta liečiť, nielen potláčať.