PODCAST: Športový lekár Pavel Malovič: „Keď po celodennom sedení v kancelárii a bez dôkladnej rozcvičky začneme lietať po kurte, chrbát nás nepodrží.“

Zdravissimo


Tenis, squash či bedminton. Na oko veľmi podobné športy, všetky spadajúce pod „raketové“, v skutočnosti však predstavujú pre človeka rôzne miery zaťaženia. Ktorý z nich je najšetrnejší pre chrbát a kĺby a pre koho sú vhodné? Na všetky tieto otázky odpovedá v podcaste športový lekár MUDr. Pavel Malovič.

podcast raketove sporty

Raketové športy sa azda ešte netešili väčšej popularite ako práve dnes. K tenisu, ktorý okrem športovej aktivity často predstavuje aj spoločenskú udalosť, sa pridáva veľmi obľúbený a intenzívny squash a miernejší bedminton, určený takmer pre každého. Ktorý z vymenovaných raketových športov si vybrať podľa športového lekára MUDr. Pavla Maloviča?

Regenerácia je dôležitá

Ako všetko, aj jednotlivé raketové športy majú svoje výhody aj nevýhody. V každom prípade ide o športy, ktoré predstavujú pre telo jednostranné nadmerné zaťaženie, a preto sú na mieste kompenzačné cvičenia, ktorými vyvážime ich možný negatívny dopad.

Čo sa squashu týka, problematické môžu byť príliš prudké pohyby, ktoré pri ňom vykonávame. Tenis môže byť zasa škodlivý vtedy, ak sa v ňom veľa podáva a navyše len na jednej strane tela. Bedminton je síce najmiernejším z vymenovaných, no tiež predstavuje určité úskalia, na ktoré si treba dať pozor.

Viac o raketových športoch a ich dopade na ľudský organizmus sa dozviete v podcaste s MUDr. Pavlom Malovičom, ktorý nájdete v úvode tohto článku.