PODCAST: Bicyklovanie a zdravie chrbta ‒ športový lekár Pavel Malovič vysvetľuje pravidlá, ktoré sú pre zdravý chrbát cyklistu zásadné.

Zdravissimo


Bicykel predstavuje pre mnohých ľudí dopravný prostriedok, ale aj nástroj pre rekreačné či športové vyžitie. Športový lekár MUDr. Pavel Malovič v podcaste prezradil viac o tom, ako bicyklovať správne, aby chrbát nebolel. Čo hovorí na správne nastavenie bicykla či vysoký cyklistický sed?

podcast bicyklovanie a bolest chrbta

Bicyklovanie už dávno nie je prežitkom dedín či prímestských častí. Postupne sa presúva aj do veľkých miest a stáva sa tak ekologickou formou dopravného prostriedku. Niektorí z nás však na sedadlo bicykla sadajú aj cez víkendy a mnohí sa dokonca rozhodli bicyklovaniu venovať dokonca i súťažne. Ako bicyklovať tak, aby bol tento šport pre naše telo prospešný a nie škodlivý, vysvetľuje známy športový lekár MUDr. Pavel Malovič.

Začiatočníci patria na rovinku

Bicyklovanie vyzerá jednoducho a tento šport zvládne takmer každý. Ak však bicyklujeme na zle nastavenom bicykli, v nevhodnom oblečení či nerozcvičení, koledujeme si o zdravotné problémy. Rovnako je dôležité, na akom povrchu bicyklujeme. „Pre začiatočníka je úplne vhodný najrovnejší terén, aký existuje bez nejakých výraznejších prevýšení,“ hovorí lekár Pavel Malovič. Jedným dychom však dodáva, že časom je vyhľadávanie prevýšení viac než vhodné.

Ako na bicyklovanie ak ste začiatočník alebo na čo si dať pozor na dlhších cyklotrasách sa dozviete v podcaste s MUDr. Pavlom Malovičom, ktorý nájdete v úvode tohto článku.